Manastir Krka, svetionik i stub pravoslavlja u Dalmaciji

SHARE
krka
Manastir Krka, Foto izvor: poklonik.com

Manastir Krka, kod Kistanja, u Hrvatskoj, već šest vekova je svetionik pravoslavlja u Dalmaciji.

vojvodinainfo

Bogoslovija, podignuta 1615. godine, ujedno i prva škola za sveštena lica kod Srba, iznedrila je veliki broj episkopa Srpske pravoslavne crkve, a đaci koji u njoj sada borave školovanje uglavnom nastavljaju studijama na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Oni su i žižak koji povezuje sadašnjost manastira iz 14. Veka sa dalekom prošlošću, kada je na tom mestu, prema istoričaru Lucijusu, propovedao i sam apostol Pavle.

Otac Gavrilo, iguman Manastira Krka: Neprestana molitva i borba za opstanak pravoslavlja traju 700 godina
Фото: Епархија далматинска СПЦ

Veruje se da je manastir podignut upravo na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo.

A ispod manastira i danas su nedovoljno istražene katakombe, stare oko 2. 000 godina, gde su se skrivali prvi hrišćani progonjeni od strane Rima.

(Ekipa Tanjuga imala je priliku da zaroni duboko u istoriju i vidi gotovo netaknute katakombe, svedočanstvo ranohrišćanskog perioda)

Foto: Tanjug / Mitko Anaudov
Foto: Tanjug / Mitko Anaudov

Manastir se nalazi između Šibenika i Knina, a najbliže mu je tri i po kilometara udaljeno Kistanje, u čijoj blizini je u prvom veku nove ere rimski car Klaudije sagradio vojni logor Burnum.

Do manastira u kanjonu reke Krke stiže se vijugavim putem, koji prati živopisan predeo sa jezerima i vodopadima, u okviru Nacionalnog parka Krka.

Резултат слика за manastir krka
Фото: Епархија далматинска СПЦ

Manastir Krka sačuvao je i bogatu riznicu, koja je početkom rata na prostoru Hrvatske sklonjena u Beograd.

U nju su, tokom duge istorije manastira, dospevale brojne dragocenosti iz Jerusalima, sa Svete gore, iz Venecije i carske Rusije, kao što su epitrahilj Svetog Save i Oktoih Božidara Vukovića.

 

vojvodinainfo