Malinari zadovoljni – Cena preko 300 dinara, bolje i od prošle godine

PIxabay
Oglas

Berba maline u ivanjičkom kraju samo što nije počela, a oni koji nisu pretrpeli štetu, ove sezone, mogu se nadati dobroj otkupnoj ceni, koja malinare nije obradovala u poslednje dve decenije.

Za kilogram maline proizvođači mogu očekivati oko 300 do 350 dinara, a otkupljivači nude ugovore po ovoj ceni, jer maline na svetkom tržištu nedostaje.

Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, ove godine velika je potražnja maline na svetskom tržištu.

Radović je prošle nedelje za Betu rekao da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 220 dinara, ali da ona nije „sjajna“ jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 EUR po kilogramu što je približno sada ponuđenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponuđena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

– Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvodjača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapušetnih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona – rekao je Radović.

Radović je podsetio da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana „spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa“.

Dodao je da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu.

 

(eKapija.com)

Previous articleŠta se horoskopskim znacima najviše zamera
Next articleNa Svetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu plasirale se dve ekipe iz Kikinde