MALI KUVAR: Recept za pitu sa piletinom i prazilukom

Shutterstock

Jednostavan ručak koji ne samo da izgleda lepo nego je i jako ukusan. Probajte piletinu na malo drugačiji način.
Poslužite je uz neku sezonsku salatu i uživajte u divnom ručku!

Sastojci:

Za testo:

250 g maslaca
350 g glatkog brašna + za posipavanje
3/4 kašičice soli
9-10 kašika hladne vode

Za nadev:

1 kg belog mesa
sveži ili sušeni timijan
1 limun
4 lovorova lista
35g omekšalog maslaca
1 luk
200 g praziluka
1 1/2 l pilećeg bujona
200 g šunke
150 g zamrznutog graška
2 kašike sveže naseckanog peršuna
80 g glatkog brašna
1-2 kašike pavlake za kuvanje
1 žumance

Priprema:

Testo: Maslac ohladiti u frižideru, pa ga izvaditi i izrezati na trakice i pomešati s brašnom; dodati so i hladnu vodu i mesiti rukama dok ne dobijete glatko testo – kada je gotovo, stavite ga u frižider do trenutka kada ćete pripremati pitu. Zagrejati rernu na 200°C.

Nadev: Na 20 g maslaca propržiti pileće belo meso. Posoliti i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lepu boju i bude pečena.

Na preostalom maslacu izdinstati praziluk nekoliko minuta, da omekša. Pečenu piletinu malo ohladiti, pa je izrezati na manje komade. Piletinu staviti u lonac s narezanom šunkom i zaliti pilećim bujonom i kuvati oko pola sata; pred kraj kuvanja dodati grašak (da se kuva otprilike 5-6 minuta) i peršun.

Kada se tečnost smanjila na otprilike 600 ml, zagrejati malo maslaca/maslinovog ulja i propržiti brašno, pa ga zaliti s malo temeljca i pavlakom i sipati u lonac s piletinom, pa pustiti da se krčka još par minuta. Skloniti lonac s vatre, pa pomešati praziluk i sok od limuna.

Izvaditi ohlađeno testo, prerezati ga na dva dela (jedan manji i jedan veći) i razvući veći komad u krug prečnika 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove). Na donji deo poslagati ravnomerno pripremljeno meso i povrće i prekriti sve drugim delom testa pa gornji deo premazati žumancetom (možete ga pomešati s malo ulja).

Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti toplo.