Mali Iđoš: Obnovljen Dom zdravlja – rekonstrukcija vredna 40 miliona dinara

SHARE
Mali Iđoš
Foto: RTV
Mali Iđoš – Poslednjih 15 godina, zgrada Doma zdravlja u je u veoma lošem stanju, te je urađena njena rekonstrukcija vredna 40 miliona dinara.

Od tri sprata, samo je prizemlje bilo funkcionalno, krov je prokišnjavao. Većina prozora nisu smela da se otvaraju iz bezbednosnih razloga.

Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ova zgrada nedavno je konačno renovirana.

Više od 12 hiljada stanovnika opštine Mali Iđoš konačno ima adekvatne uslove za redovne preglede i lečenje u Domu zdravlja. Ovo je jedna od najvećih investicija u opštini u poslednjih 30 godina. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima za ovo je opredelila 40 miliona dinara.

Sabolč Almaši, lekar opšte medicine, kaže da je zbog dotrajale krovne konstrukcije i vlažnih zidova, čitav poslednji sprat bio izmešten, a da je nebezbedan bio i drugi sprat gde je bila ambulanta opšte medicine.

Direktorka Doma zdravlja u Malom Iđošu, Zdenka Vujović, napomenula da je, s obzirom na broj stanovnika, ovo jedan od retkih domova zdravlja gde postoji veliki broj lekara specijalista, kao i da 64 radnika posluje u odličnoj, kolegijalnoj atmosferi, sada svakako i u uslovima kakve i zaslužuju zdravstveni radnici.

Najzahtevniji radovi bili su na kompletnoj zameni krovnog pokrivača. Oni su zajedno sa neophodnom unutrašnjom konstrukcijom i termoizolacijom koštali više od polovine sredstava, odnosno 20 miliona dinara, kaže Imre Halgato, rukovodilac odeljenja za urbanizam u opštini Mali Iđoš.

Koliko je ovo bio zahtevan i ozbiljan projekat govori podatak da je Opština Mali Iđoš još tokom 2017. godine konkurisala za sredstva kod republičke Vlade kako bi se rešio ovaj problem. Projekat je nekoliko puta dorađivan kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost, rekao je predsednik opštine Mali Iđoš, Marko Lazić.

Da bi se zgrada stara 40 godina približila standardima savremene zdravstvene ustanove postavljen je novi hidrantski vod, ugrađena panik rasveta, kao i instalacije za dojavu požara. Grejni sistem će biti modernizovan priklučenjem na gas.