Maleno selo u Vojvodini, a „šoping meka“ za Hrvate

Oglas

Bogojevo je naselje u Srbiji, u opštini Odžaci, u Zapadnobačkom okrugu.

Prema popisu iz 2011. bilo je 1744 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 2120 stanovnika).

Početkom XVIII veka uz obalu Dunava, blizu današnjeg Bogojeva, ležalo je istoimeno naselje srpskog življa izbeglog ispod Turaka iz raznih krajeva u tek oslobođenu Bačku. Bogojevo se prvi put pominje 1713. godine u jednom dokumentu o plaćanju poreza. Po svemu slično okolnim naseljima sa nerazvijenim stočarstvom i zemljoradnjom.

Autor : Phil Richards

Već tridesetih godina selo je imalo sveštenika, a do 1753. godine selo je imalo kultivisane oranice, prve zanatlije i mehanu.

1753. godine je doneta odluka o premeštanju srpskog stanovništva iz Bogojeva radi kolonizacije Nemaca i Mađara. Trebalo je da oni budu premešteni u Parabuć, međutim stanovnici Bogojeva su pružali otpor Ugarskoj vlasti. 1760. godine selo je bilo prazno i Mikloš Horvat je dobio dozvolu od Ugarske dvorske komore da naseli 200 mađarskih i slovačkih porodica u Bogojevo.

Autor : Sandor Bordas

Nakon velike poplave 1770. godine Mađari su naselili Bogojevo. oranice, prve zanatlije, crkvu i crkvenjaka, mehanu i mehandžije strane čelebdžije raseljeno je radi kolonizacije stanovništva iz zapadnih krajeva Carevine.

U 19. veku ovde je postavljena neuobičajena železnička skela za prevoz vozova preko Dunava, dok 1911. nije izgrađen železnički most.

U jednom novinskom članku iz 1937. o Bogojevu se govori kao o „ciganskom selu“.

U naselju Bogojevo 2002. živelo je 1696 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosila je 41,5 godina (39,8 kod muškaraca i 43,2 kod žena).

Stanovništvo u ovom naselju veoma je nehomogeno, a u poslednja četiri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

„Šoping-meka“

Vojvođansko selo Bogojevo, u opštini Odžaci, nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta poslednjih je godina postalo prava šoping meka za Hrvate u potrazi za jeftinijim cigaretama, lekovima, namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su „vegeta“, „smoki“, „Štarkovi“ slatkiši, „Dukatovo“ mleko i jogurt… Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve“, ističe prodavačica jedne trgovine u Bogojevu za Večernje novosti

Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, izvrsnim suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po „digitalni tlakomjer“. Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna (oko 6.300 dinara), a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna (oko 30.000 dinara).

(Wikipedia)

Previous articlePožar na bedemu Petrovaradinske tvrđave
Next articlePlanovi za revitalizaciju Velikog bačkog kanala kod Sombora