MALA LAVICA PRONAĐENA KOD SUBOTICE DANAS OPERISANA: Stanje Kikice i dalje zabrinjavajuće

0
502

Kikica, mala lavica koja je pronađena u na Čantavirskom putu u Subotici u četvrtak i odmah primljena u Zoološki vrt na Paliću, u lošem je stanju, dehidrirana, slaba, mršava i već četvrti dan je kritično.

Prema rečima Sonje Mandić, direktorke Zoološkog vrta na Paliću, odmah po prijemu videli su se sledeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana, i očigledno je bila u bolovima.

Odmah je pregledana, urađen je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi i primila je veterinarsku terapiju, infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala.

– Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, da prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu – bubrezi, jetra… – kaže za „Blic“ Sonja Mandić.

Jutros operisana

Pored svih ovih navedenih problema, kao je dodala, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana. – Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje – kaže Sonja Mandić.

Iz Zoološkog vrta upućuju zahvalnost svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji im se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku.

– Molimo za razumevanje pošto ne možemo svima pojedinačno da odgovorimo na poruke, ali ćemo sve nove informacije objaviti na zvaničnim profilima i sajtu ustanove. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju – poručuje Mandić.