Mađarski premijer: Srbija među zemljama sa kojima Mađarska želi savez

Viktor Orban je kritizirao 'ponašanje birokrata u Briselu'EPA

Mađarski premijer Viktor Orban u svom je godišnjem obraćanju naciji svrstao Srbiju među države sa kojima je njegova zemlja pronašla zajedničke temelje i gradi saveze, piše Politika.

Obraćajući se „umornoj briselskoj eliti“, on je rekao da je Budimpešta naučila da ne mora svima da se dopadne jer Evropa nije u Briselu.

„Evropa smo mi. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope“, rekao je Orban i imenovao prijateljske susedne zemlje sa kojima je Mađarska pronašla zajedničke temelje i stvara saveze, a to su Slovačka, Srbija, Hrvatska i Slovenija“, navodi se u tekstu.

Politika piše da je Orban i ranije koristio slogan američkog predsednika Donalda Trampa prilagođen domaćim potrebama, ali je tokom njegovog godišnjeg obraćanja naciji u nedelju rečenica „Mađarska na prvom mestu“ dobila značenje programskog koncepta.

Kao i svake godine, Orbanov govor je bio upućen Evropskoj Uniji, političkim neprijateljima i građanima, pred kojima je mogao da se pohvali ekonomskim napretkom.

On je kazao da je ekonomski rast Mađarske od 4,9 odsto znatno nadmašio evropski prosek, ali da je zemlja i dalje blisko vezana za rezultat evropske ekonomije pošto 85 odsto mađarskog izvoza ide u druge evropske zemlje.

Orban, uprkos toj ekonomskoj vezanosti i dalje zadržava distancu prema politici EU ka migrantima, tvrdeći da su „prava nasilnih kriminalaca postala važnija za donosioce odluka od prava građana koji se pridržavaju zakona“.

Izvor: RTV/Tanjug, Politika