Mađarska šalje još 60 vojnika na Kosovo

SHARE
Peter Sijarto Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izjavio je da će Mađarska poslati još najmanje 60 vojnika na Kosovo, i da se u misiji NATO na Kosovu trenutno nalazi 398 mađarskih vojnika.

On je to rekao nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu i naglasio da će se mađarska kandidovati za komandnu poziciju KFOR-a na Kosovu nakon što naredne godine istekne mandat italijanskom komandantu, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, mađarski vojnici biće preraspoređeni iz mirovne misije UN na Kipru, a osim na Kosovo, dodatne snage biće poslate i u Avganistan, a ta veća uloga Mađarske u NATO misijama je u skladu sa obećanjem datom generalnom sekretaru te organizacije Jensu Stoltenbergu.

Govoreći o Makedoniji, on je rekao da je ta zemlja odavno trebalo da postane članica NATO i da veruje da će, po završetku procesa promena imena te zemlje, proces pridruživanja NATO-u završiti sledeće godine.

„Istorija nam je pokazala da ukoliko postoje nerešeni problemi na zapadnom Balkanu, to dovodi do velikih problema. Bilo bi bolje izbeći to, a najbolji način za to je ubrzanje procesa integracije“, rekao je Sijarto.