MAĐARSKA: Obavezan dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije

Pixabay
Mađarska vlada objavila je danas da ponovo uvodi restrikcije za ulazak osoba iz zemalja gde se stopa infekcije virusom korona smatra umerenom ili visokom, uključujući i za Srbiju koja ulazi u kategoriju zemalja sa umerenom zarazom i čijim državljanima se uvodi dvonedeljni karantin.

Vidimo neke zabrinjavajuće znake o povećanju broja slučajeva u susednim zemljama, Evropi i svetu„, rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, prenosi Beta.

Kako je saopšteno, zemlje će biti svrstane u „crvenu“ i „žutu“ kategoriju.

Mađari i stranci koji dolaze iz zemalja u „žutoj“ kategoriji, gde su uključeni, između ostalih, Bugarska, Portugal, Rumunija, Švedska, Britanija, Rusija, Srbija, Japan, Kina i SAD, moraće da idu u karantin na dve nedelje, ali će moći da izađu iz karantina ako budu dobili negativan test na virus, jedan u slučaju Mađara, dva negativna u razmaku od 48 sati za strance.

Guljaš je rekao da će iz zemalja u „crvenoj kategoriji“ biti dozvoljen samo ulazak mađarskih državljana. U te zemlje su uključeni Albanija, Ukrajina, Belorusija, skoro cela Azija, Afrika i Južna i Centralna Amerika. Mađarski državljani koji dođu iz tih zemalja moraće da budu u karantinu dve nedelje, ali će moći da izađu ranije ako dobiju dva negativna rezultata na virus u razmaku od 48 sati.

On je rekao da će nove mere koje stupaju na snagu u sredu biti preispitivane jednom nedeljno.

Mađarska je zabeležila pet novih slučajeva zaraze virusom korona u poslednja 24 časa, bez novih smrtnih slučajeva. Ukupno su u toj zemlji registrovana 4.234 zaražena i 595 smrtnih slučajeva.

 

Autor: Beta