Luka u Solunu otvara se za Srbiju

luka magacin
Image by Jarosław Bialik from Pixabay

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je s predstavnicima grčko-srpske privredne komore, koju je predvodio predsednik luke Solun Sotiris Teofanis.

Potpredsednica Mihajlović istakla je tradicionalnu i prijateljsku saradnju Srbije i Grčke i podsetila na posebnu saradnju koju je Srbija kroz istoriju imala sa lukom Solun.

„Srbija je središte i nezaobilazni deo transportne i saobraćajne mreže jugoistočne Evrope i svaki vid saradnje u ovoj oblasti za nas je od velikog interesa. Želimo saradnju sa lukom Solun, sa kojom smo kroz istoriju imali jako dobre odnose i želimo da naše kompanije što više koriste ovaj vid transporta“, istakla je Mihajlovićeva.

Sotiris Teofanis je upoznao potpredsednicu Mihajlović i njen tim sa planovima razvoja solunske luke, ali i mogućnostima ulaganja luke Solun u nove terminale koji bi bili kako u Srbiji, tako i u regionu.

„Za nas je saradnja sa Srbijom ne samo ekonomsko pitanje, već i pitanje tradicije. Novim investicijama želimo da obezbedimo pristup najvećih prevoznika luci Solun kako bismo bili regionalni transportni centar. Takođe, želimo da investiramo u Srbiju u takozvane suve luke, odnosno kontejnerske terminale koji bi zapravo bili kapije solunske luke u regionu“, istakao je Teaofanis.

Dogovoreno je da se u najkraćem vremenu formira posebna grupa za saradnju između ministarstva i grčko-srpske privredne komore, koja bi definisala i konkretne planove i projekte zajedničke saradnje, izveštava Tanjug.rs