Luka Novi Sad – Početna cena na novom tenderu duplo manja

Luka Novi Sad
Firme koje se bave lučkom delatnošću već deset godina i koje su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra imaju pravo učešća na tenderu.

Ministarstvo privrede Srbije je danas objavilo novi tender za prodaju Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 7,99 miliona evra.

Na prošlom je početna cena je bila 15,98 miliona evra, ali za kupovinu 99,4 odsto akcija ovog preduzeća nije stigla nijedna ponuda, iako su rokovi dva puta produžavani.

Pravo učešća imaju pravna lica koja se bave lučkom delatnošću deset godina u kontinuitetu, koja su u 2017. godini imala prihod od najmanje 30 miliona evra, a u svakoj od poslednje tri godine imala pretovar od 1,4 miliona tona.

Rok za dostavljanje prijava je 18. januar 2019. godine. Otvaranje ponuda najavljeno je za 22. januar.

Luka Novi Sad je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države, ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi.

Kako je naš portal ranije pisao, u Vladi Srbije očekivali su da će se na prvi tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona.