LOŠ ZADAH može ukazivati na OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Pixabay
Svi već znamo koliko je važna oralna higijena, kao i činjenica da loša higijena može dovesti do oštećenja, pa čak i gubitka zuba.

Međutim, loš zadah takođe može postojati uprkos oralnoj higijeni i ponekad ukazuje na postojanje zdravstvenih problema.

Hrkanje

Usta mogu da se osuše ako hrčete u snu i tako postanu savršen dom za bakterije koje uzrokuju “jutarnji dah”. Ako imate problema sa hrkanjem, pokušajte da ne spavate na leđima, a neugodnog zadaha možete se rešiti pranjem zuba pre spavanja.

Bolesti desni

Ako vaš dah ima miris metala, možda nakupljate bakterije na desnima, što može dovesti do upale i infekcije. Zubar će vam takođe skrenuti pažnju na parodontitis – na koji ste podložniji ako pušite. Takođe je dobro znati da bolest desni može biti nasledna.

Želudačna kiselina

Svi znamo kako je užasno ležati u krevetu dok vas muči želudačna kiselina. Osim što je neprijatan fenomen, može izazvati i loš zadah iz usta.

Dijabetes

Ako patite od ovog stanja, vaš dah može imati miris voća, što može biti signal da vaše telo koristi masnoću kao “gorivo” umesto šećera. To može značiti da vam nedostaje insulin, pa bi trebalo da posetite lekara.

Helicobacter pilori

Ova bakterija je povezana sa razvojem raka želuca i čira. Često izaziva loš zadah, koji se može rešiti ako bakterije „ubiju“ antibiotici.

 

(Srbija Danas)