Ljajić: Od 1. jula jeftinije cene za roming

Ilustracija/Pixabay
Cene rominga u regionu biće snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je  da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji.

On je rekao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula i da će u prvoj fazi minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

Ono što je najvažnije za prvu fazu je da će za sve korisnike biti smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka – naglasio je Ljajić.

Tako će, kako kaže, cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 odsto jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

– Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika – kazao je ministar.

On je podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze – prva faza počinje 1. jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća 1. jula 2020. godine.

Ljajić napominje da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu, što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Kako je rekao, druga faza primene sporazuma počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga. Objasnio je da će u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa.

trećoj fazi od 1. jula 2020. predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno, prenos podataka, prenosi „Blic“.

Izvor: Blic