Lista 10 NAJBOLJIH jela na svetu!

Foto: Pixabay

Hrana je sigurno jedan od najvećih podsticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. Ali uvek se postavi pitanje – koja je hrana najukusnija?

Zato je CNN sastavio, prema njihovom mišljenju, rang-listu najbolje hrane koju je čovečanstvo ikada stvorilo… A ona izgleda ovako:

1. Kari masaman (Curry Massaman), Tajland

Kralj karija – Masaman služi se na Tajlandu i ima sve što jedan kari treba da ima: dobro je začinjen, sladak, sa notom kokosa. To je hrana koja se na Tajlandu prodaje na svakom uglu.

2. Pica napolitana (Pizza Napoletana), Italija

Najbolja pica i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokom kvalitetu sastojaka koji idu u nju. Morska so, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svež paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, rukom umešeno testo i prava zidana peć na drva neophodni su da bi najpoznatija pica bila baš onakva kakva treba da bude.

3. Čokolada, Meksiko

Ima je u svakoj prodavnici, ali ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto sasvim drugačije. Maje su je pile, kasnije se proširila svetom i od tečnog postala tvrdi proizvod u kome uživaju svi.

4. Suši (Sushi), Japan

Foto: Pixabay

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. veka pripremalo potpuno drugačije nego danas. Hiljadama godina upotrebljavana je fermentisana riba sa pirinčem koja je bila konzervirana solju, a između 17. i 19. veka suši je počeo da se razvija u obliku u kome nam je danas poznat. U Japanu to je jednostavno jelo od pirinča i povrća ili ribe, začinjeno sirćetom, koje se danas služi i kao brza hrana.

5. Pekinška patka

Pekinška patka / Foto: Depositphotos / artem778

Sporo pečena u pećnici, hrskava, prelivena glazurom maltoznog sirupa, poslužuje se sa palačinkama, lukom i hoisin sosom od soje, belog luka i čilija, ili u slatkom sosu od pasulja.

6. Hamburger, Nemačka

Da li treba išta reći o popularnom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak mleveno meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća, sira i različitih sosova.

7.Penang asam laksa (Penang assam laksa), Malezija 

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti bujon (supa) od ribe sa rezancima (nudlima), čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom…

8. Tom jum gong (Tom yum goong), Tajland

Tom jum gong / Foto: Depositphotos / para827

Škampi, pečurke, paradajz, limunska trava, lišće kafir limete i galangal (biljka slična đumbiru, poznata i kao tajlandski đumbir), obično sa mnogo kokosovog mleka i pavlake, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku čorbu koja sadrži sve poznate ukuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

9. Sladoled, u celom svetu

U svakoj prodavnici i u svakoj poslastičarnici, a srećom i svugde u svetu ima sladoleda. I pored toga što ćemo rado pojesti, manje-više, bilo kakav sladoled, ipak su nam najdraži oni od domaćih sastojaka, pogotovo ako su italijanski…

10. Pileća muamba, Gabon

Piletina, ljuti čili, beli luk, paradajz, so, biber i bamija sa nnogo putera glavni su sastojci ovog posebnog afričkog jela.

 

Izvor: B92, CNN, Pun Kufer