Linta: Egzodus 120.000 sarajevskih Srba jedna je od najvećih srpskih tragedija

0
67

Pre 27 godina dogodila se jedna od najvećih srpskih tragedija devedesetih godina prošlog veka egzodus oko 120.000 sarajevskih Srba, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Informativna služba Saveza Srba iz regiona u saopštenju podsetila je da je, od sredine februara do sredine marta 1996. godine, trajao egzodus sarajevskih Srba sa područja Ilijaša, Ilidže, Vogošće, Hadžića, Novog Sarajeva, Rajlovca, Nedžarića i okolnih mjesta, sela i zaseoka.

„Sarajevski Srbi su ostavili svoje stanove, kuće i imanja, a mnogi nisu mogli da ostave svoje stradale članove porodica da počivaju pored ubica i zbog toga su nosili sanduke sa kostima najmilijih da ih sahrane negde na nekom drugom mestu“, ističe Linta.

Napominje da su u pitanju teritorije koje su sarajevski Srbi nadljudskim naporima odbranili u ratnom periodu, jer su zaustavili 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske.

„Za odbranu ovih prostora život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 je ranjeno, a oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu“, kaže on i dodaje da je tragična činjenica da je Srbima učinjena velika nepravda, jer je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da Srpsko Sarajevo, u najvećoj meri, bude predato Muslimanima.

Linta navodi da su Srbi u Sarajevu gotovo uništeni kao narod, jer je od 1992. do 1996. godine proterano oko 150.000 Srba.

Naglašava da u Sarajevu, po popisu stanovništva iz 2013. godine, živi svega 13.000 Srba, ali je taj broj sada daleko manji.

„To jasno pokazuje da je Sarajevo odavno postalo jednonacionalan grad i da su priče bošnjačkih političara o njegovoj multietničnosti brutalna izmišljotina za međunarodnu javnost“, poručuje predsednik Saveza Srba iz regiona.