Leks specijalis o „švajcarcima“ na dnevnom redu u vladi

SHARE
franci
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)

Leks specijalis u vezi s kreditima u švajcarskim francima, danas će razmatrati Vlada Srbije.

vojvodinainfo

Kako se očekuje, biće usvojno, da bi se što pre našao u skupštinskoj proceduri.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da su razgovori o leks specijalisu za građane zadužene u švajcarcima još u toku i da bi trebalo da budu uspešno okončani u narednih nekoliko sati.

Došli smo do još jednog ili dva člana koji su ostali da se usaglase“, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara i istakao da je optimista i da će sve zainteresovane strane biti usaglašene.

Reč je o Nacrtu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Mali očekuje da će predlog tog leks specijalista biti usvojen već danas ili sutra na vladi i kaže da bi već krajem nedelje trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri i usvoji po hitnom postupku.

Napomenuo je da će tako biti ispravljen nepravda koju je neko napravio prema tim ljudima pre 12,13 i 14 godina, kao i da je namera da se uz određene kompromise i ustupke za postizanje rešenja olakša tim ljudima.

Tako bi se rešio problem za oko 17.000 građana zaduženih u švajcarcima.

Na komentar novinara da je on bio deo prethodne vlasti kada su se građani zaduživali, Mali je rekao da je u državnoj službi bio do marta 2003. godine i da tada nije bilo kredita u švajcarcima.

Mali je ranije rekao da će vlada naći novac za rešenje tog problema koliko god da bude potrebno.

Udruženje građana zaduženih u švajcarskim francima je najavilo da će danas održati konferenciju za medije, dok je drugo udruženje Efektiva ranije reklo da ne odustaje od protesta ispred Vrhovnog kasacionog suda.

U prvom udruženju kažu, kako su preneli pojedini mediji, da ne pristaju na leks specijalis zato što ne žele da se u zakonu nađe odredba po kojoj su hipotekarni zajmovi u švajcarcima bili zakoniti na čemu banke insistiraju.

Drugi razlog je to što su oni protiv rešenja da država posle donošenja leks specijalisa uskrati pravo onima koji su nezadovoljni da zaštitu prava potraže na sudu.

Takođe, u medijima su se pojavile informacije da leks specijalis predviđa otpis oko 40 odsto sadašnjeg nivoa glavnice, kao i to da se kredit konvertuje iz švajcaraca u evro i da dužnici nastave da otplaćuju dug po godišnjoj stopi od 3,5 odsto.

Država bi, prema tim nezvaničnim informacijama, bila spremna da pokrije 15 odsto, dok bi banke trebalo da se odreknu 23 odsto tog otpisa, s tim što bi država banke častila sa još dva procenat kroz poreske olakšice.

U Srbiji je podignuto ukupno 22.000 kredita u švajcarcima, od toga 16.814 građana trenutno otplaćuje te kredite.

Takođe, 1.500 građana je tužilo banke. Raskinuto je 3.000 do 4.000 ugovora.

Pet osoba je izvršilo samoubistvo zbog kredita u švajcarcima.

Izvor: Tanjug, RTV…

vojvodinainfo