Lekari otkrili zašto je dobro tuširanje hladnom vodom

Pixabay
Oglas

Po velikim vrućinama tuširanje u hladnoj vodi često je najbrži i najjednostavniji način za ohladiti se, a lekari kažu da hladni tuš – znači voda hladnija od 21 stepena C – ima i neke druge benefite…

1. Podstiče imunološki sistem

Studije su pokazale da svakodnevno tuširanje hladnom vodom pomaže da se poveća broj belih krvnih stanica u telu, kaže fitness i wellness trener Emma Caird.

Ona objašnjava da su upravo bele krvne stanice zadužene za borbu protiv infekcija i bolesti, a hladna voda, dodaje, i metabolizam podstiče da poveća proizvodnju masti koja se kasnije pretvara u energiju.

2. Otklanja stres

Danas su anksioznost i depresija zastupljenije nego ikad pre, kaže doktorka sa klinike Mango dr Amber O’Brien i objašnjava da se hladan tuš danas koristi i kao holistički pristup smanjenju takvih stanja i bolesti.

To potvrđuju i studije koje pokazuju da tuširanje hladnom vodom povećava lučenje endorfina i smanjuje lučenje kortizola, hormona koji izaziva stres, a može, kažu, ublažiti i bol u mišićima koju osećamo nakon iscrpljujućeg fizičkog napora.

3. Poboljšava fokus i produktivnost

Hladna voda podstiče mozak da poveća fokus i nivo energije, kaže dr O’Brien za portal Real Simple, a prenosi Večernji list.

– Tuširanje hladnom vodom će vam dati energiju za ceo dan, jer vas šok zbog hladnoće podstiče na dublje udisanje, pa se smanjuje nivo ugljen-dioksida u telu što nam pomaže da koncentrišemo; slično kao meditacija – objasnila je.

4. Čini dobro i koži i kosi

Hladan tuš čuva prirodna ulja na koži, a zatvara i kutikule vlasi čineći kosu sjajnijom, kaže dermatološkinja i autorka s Medicinskog fakulteta Icahn dr Debra Jaliman i dodaje da tuširanje hladnom vodom može smanjiti upalu, oteklinu i natečenost kože.

– Pred kraj tuširanja, počnite postupno da hladite vodu – savetuje, pa na samom kraju skroz ugasite vruću vodu i izdržite što duže možete.

– Cilj je najmanje 30 sekundi, odnosno do minuta – slažu se lekari, prenosi N1.

Previous articleSrbija očekuje 900 mil EUR prihoda od turizma
Next articleDeci u Evropi je zabranjeno davati ova imena!