Lekar otkriva šta NE SMETE da uradite ako vas ujede otrovnica

Wikipedia/BS Thurner Hof
Oglas
Dečak C. A. (14) iz Severne Makedonije koga je 20. juna u Jelašničkoj klisuri kod Niša ujeo poskok za obraz, oporavlja se dobro od ujeda otrovnice u Univezitetsko kliničkom centru u Nišu.

Dečak je posle ujeda primio serum antiviperinum na koji je dobro odreagovao i njegovo stanje je stabilizovano, pišu Novosti.

– Dete je hospitalizovano na Kinici za dečju hirurgiju i ortopediju UKC Niš i potpuno je dobro. Otok očnih kapaka zbog koga mu je bilo zatvoreno oko se povukao i još je blaži je na obrazu, svi parametri su mu uredni i klinički i laboratorijski – potvrdio je dr Miodrag Vrbić direktor Infektivne klinike u Nišu.

On kaže da je nakon ujeda najbitnije što pre doći do zdravstvene ustanove kako bi se utvrdilo da li je u pitanju otrovnica i kako bi pacijent primio serum protiv zmijskog otrova.

– Ako nekog ujede zmija najbitnije je imobilizovati ekstremitet nekom granom, daščicom ili ako je u pitanju zglob, majicom ili nekom maramom. Najčešći su ujedi za ruku i nogu, ne računajući ovaj poslednji slučaj, pa je bitno imobilisati ih da se ne pokreću i otići što pre u najbližu zdravstvenu ustanovu. Može lokalno da se nekim dezificijensom isprska rana I previje gazom ili bilo kojom čistom tkaninom, ali nikako ne treba podvezivati ranu, zaustavljati krvotok i isisavati krv. Bitno je doći do lekara što pre. Poželjno je u roku od sat, dva ali u svakom slučaju najbrže što je moguće – objašnjava dr Vrbić.

Ujed otrovnice izaziva lokalne reakcije kao što su otok, crvenilo i pomodrelost koja može da se proširi na ceo ekstremitet, ali te lokalne rekacije nisu toliko bitne kao sistemske reakcije organizma koje su njaozbiljnije.

– Tu prvo može doći do jednog stanja kolapsa: bolesnik kao da je u šoku, koža je hladna, bleda, rad srca je ubrzan, disanje je otežano. Veoma brzo mogu da otkažu bubrezi ali najozbiljniju pretnju čine antikoagulansi koji su prisutni u zmijskom otrovu. Oni bukvalno sprečavaju zgrušavanje krvi i izazivaju krajnje konsekvence koje mogu da budu i letalne. To su krvarenja koja mogu da nastanu i u mozgu, što je ovisno od obimu može biti i fatalno – objašnjava dr Vrbić.

On ističe da situacija može biti posebno opasna ako je ujed u blizini krvnog suda ili je pogožen sam krvni sud. Imobilizacija na mestu ujeda se stavlja baš zato da se otrov ne bi brzo širio jer kada je u tkivu, on se polako širi ali ako se pogodi direktno krvni sud on tog momenta procirkuliše celim telom. U slučaju poslednjeg ujeda u obraz nije postojao taj rizik da tako brzo ode u ceo organizam jer više ima tkiva.

– Kada stigne pacijent, prvo procenimo da li je zaista u pitanju otrovnica. Ako je velika, obično je neotrovni smuk I tu se sprovodi samo neki konvencionalni tretman I oservacija 24 časa. Da li je u pitanju otrovnica može se zaključiti I prema širini mesta ujeda jer ako je širina preko jednog centimetra i više to je verovatno smuk, a ako kažu i da je bila velika zmija, onda je dodatna potvrda. Kod neotrovnih, nema crvenila, pa modrila i izraženog otoka na mestu ujeda. Ako toga ima onda se verovatno radi o otrovnici.

-Postoji procedura davanja antiviperinum seruma koji sadrži pripremljena antitela koja su životinjskog porekla i mogu da izazovu alergijske rekcije. Zato su nužne mere opreznosti. Daju se prvo razblažene minimalne količline seruma u podlakticu pa se prati kakva je reakcija sa pojačanjem koncentracije da bi se onda puna doza dala u glutealni mišić. Daju se antibiotici koji dobro deluju na anaerobne bakterije, antihistaminici, kortikosteroidi, nadoknađuje se tečnost, utvrđuje se kakav je koagulacioni status kako bi se sprečila krvarenja – objašnjava dr Vrbić.

 

Autor: Novosti

 

android aplikacija
Previous articleRonaldov potez van terena Coca Colu koštao milijarde USD
Next articleDva muškarca upala u SEPTIČKU JAMU-Sumnja se da je jedan preminuo