Lek koji je povezan sa dobijanjem raka želuca

Foto: earth911.com

Grupa lekova koji se uobičajeno koriste za suzbijanje lučenja želudačne kiseline povezani su sa drastičnim povećanjem dobijanja raka želuca.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) koriste se da suzbiju lučenje želudačne kiseline i među najkorišćenijim su lekovima u čitavom svetu, ali su studije pokazale da bi mogli da povećaju rizik od dobijanja raka želuca za više od dva puta.

Rizik je povezan sa bakterijom helikobakter pilori, koju više od polovine svetske populacije ima u stomacima, ali je u velikoj većini slučajeva bezopasna. Kod malog procenta ljudi, međutim, može da izazove stomačne probleme, a povezuje se i sa rakom želuca.

Ranija istraživanja otkrila su da ljudi koji koriste inhibitore protonske pumpe tokom helikobakter pilori infekcije imaju veću šansu razvoja atrofičnog gastritisa – prethodnika raka želuca.

Dok tačan mehanizam iza ovoga nije potpuno istražen, već se dugo smatra da elimisanje infekcije pre počinjanja korišćenja IPP lekova može da smanji šanse za razvoj raka.

Međutim novo istraživanje pokazuju da to možda nije tačno.

IPP imaju važnu ulogu u lečenju želudačne infekcije i daju dosta dobre rezultate. Ipak, njihovo dugotrajno korišćenje treba po svaku cenu izbegavati“, rekao je Ijan Vong sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Vong i njegov tim je analizirao baze podataka 63.397 odraslih osoba iz Hongkonga, tretirane sa triplom kombinacijom lekova protiv helikobakter pilorija – IPP i dve vrste antibiotika.

Izvor: RTS