Kupus ove godine dobro rodio

SHARE
tražnja za kupusom
Ilustracija
Čuveni po povrtarskoj proizvodnji, meštani Glogonja su ove godine kupus su zasadili na 50 hektara i veoma su zadovoljni rodom. Imaju želju da kupus izvoze u Rumuniju. Da bi poboljšali kvalitet i prilagodili svoj rad vremenskim prilikama u planu im je da nabave digitalnu meteo stanicu za koju su sredstva dobili iz budžeta grada Pančeva.

Kupus je kod nas jedna od najzastupljenijh namirnica. Sladak, kiseo, koristi se kao glavno jelo ili dodatak jelima. Bogat je vitaminima i mineralima.

Meštani Glogonja, poznati su po proizvodnji kupusa. Oni su ove godine zasadili kupus na 50 hektara i  veoma su zadovoljni rodom. Najviše snabdevaju nakupce iz Pančeva i Beograda a cena je oko 15 dinara po kilogramu.

„Ove godine smo krenuli sa nešto manjom cenom nego prošle kada je bila jako dobra cena. Naše selo je imalo malo kiše ove godine, sve zalivamo i ne može ništa bez zalivanja“, kažu Glogonjani za RTV.

Udruživanje proizvođača doprinosi boljem nastupu na tržištu i šansa je za izvoz.

„Mi smo mali što se tiče izvoza pošto se kupus izvozi u jako velikim količinama.Naša šansa je neki vid prerade kao što je kiseli kupus.Morali bi da se uvedu određeni standardi,da se proizvodnja i prerada standardizuju i uvede HASAP ili GLOBAL-GAP pa tek onda bi moglo da se izvozi. To niko ne može sam ,to mora da se uradi udruženo“, kaže Danail Vučkovski-predsednik Udruženja povrtara „Glogonj“.

Povrtari iz Glogonja dobili su sredstva oz budžeta grada Pančeva za kupovinu digitalne meteo stanice.

Meštani Glogonja pripremaju se i za poslovno turističku manifestaciju Dani povrtara. Ova manifestacija tradicionalno će se održati poslednje nedelje oktobra. I ove godine predstaviće svoje proizvode, prvenstveno kupus i krompir, a najbolji će biti nagrađeni.