Kupovina kuće ili stana: Kako doneti pravu odluku

Oglas

Kupovina nekretnine je jedan od većih životnih koraka, koji nesumnjivo zahteva pažljivo promišljanje brojnih faktora koji mogu uticati na ispravnost odluke i uspešnost kupoprodaje. Jedna od osnovnih dilema je svakako u domenu tipa nekretnine koji odgovara vašim potrebama, te ćemo se u tekstu koji sledi baviti benefitima kuće u odnosu na stan i obrnuto, što će u zavisnosti od vaših potreba naposletku ići u korist jednom od ova dva izbora.

Mogućnosti života u gradu

Popularnost stanova među interesentima na tržištu nekretnina ne jenjava, šta više. Možemo primetiti sve veće interesovanje kada je investiranje u nekretnine u većim gradovima u pitanju, budući da život u gradskoj sredini podrazumeva i brojne mogućnosti u domenu poslovnog napretka, kao i kultrnog i socijalnog života. Ovo su svakako razlozi koji pravdaju interesovanje kupaca za stanove u većim gradovima. Ukoliko vas interesuje prodaja stanova u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom većem gradu naše zemlje, pred vama će se naći širok izbor, a konačnu odluku možete doneti spram svojih prioriteta, koje ste prethodno ustanovili. Ukoliko načinite kompromis u domenu lokacije, ne biste li se prilagodili određenom budžetu, svakako je velika prednost činjenica da se naši gradovi mogu pohvaliti dobrim vezama gradskog prevoza, kao i tendencija širenja gradova, koja izvesno dovodi do toga da lokacije koje su danas rubovi gradova uskoro izgube takav status i dodatno se urbanizuju, te i dobiju na vrednosti.

Komfor života u kući

Kada su kuće u pitanju, uglavnom ih vezujemo za prigradska mesta, vikend naselja i sela, iako to ne mora nužno biti slučaj. Kuće u gradovima su danas relativno retko u ponudi, budući da gradovi u skladu sa zahtevima tržišta nekretnina imaju zgrade u fokusu i u perspektivi se pretpostavlja da će ovaj tip nekretnina u okviru gradskih područja potpuno prevladati. Kuća sama po sebi podrazumeva daleko veći komfor u odnosu na stan, budući da je sam prostor uglavnom veći (što nije pravilo), podrazumeva okućnicu u vidu dvorišta ili bašte, te i potpunu nezavisnost od okruženja, dok život u stanu podrazumeva i određeni vid suživota sa ostalim članovima stambene zajednice. Ovo je svakako faktor koji svi koji se odlučuju na kupovinu kuće drže kao najveći benefit ovakvog izbora.

Manji troškovi održavanja stana

Svako domaćinstvo prirodno podrazumeva da ćete uložiti određeno vreme i sredstva u njegovo održavanje, ali je evidentno da u slučaju života u stanu ove stavke manje utiču na vaš budžet. Na prvom mestu, samo održavanje fizičkog stanja objekta ne podrazumeva isti broj stavki kao što je to slučaj kada živite u kući, jer nezavisnost koju nudi kuća znači i na primer samostalno obnavljanje fasade, kao i samostalnu brigu o infrastrukturi, koja je u stanovima unapred rešena. Stanovi se takođe u proseku ređe kreče od kuća, za njihovo renoviranje je potrebno manje ulaganja, a troškovi režija (na prvom mestu grejanja) su po pravilu niži.

Prednosti života van gradske vreve

Iako je sasvim jasno da gradovi nude mnogo sadržaja i prilika za ispunjen privatni i uspešan poslovni život, odluka da se opredelite za život van gradske gužve takođe ima svoje benefite. Ukoliko se odlučite za kuću u nekom od prigradskih naselja ili sela, moći čete da obrazujete jedan jednostavniji i mirniji stil života, koji je naročito pogodan za porodice sa decom. Život u manjoj sredini svakako podrazumeva i manje izvora stresa, te ukoliko vam odgovara sporiji tempo života, kuća van grada je svakako dobar izbor za vas.

Prilikom odabira tipa nekretnine na koji ćete se fokusirati prilikom pretraživanja ponude na tržištu, pre svega imajte u vidu sopstvene potrebe, dnevne rutine, obaveze, kao i finansijski plan i planove za budućnost. Ukoliko napravite balans između svojih potreba i mogućnosti, te odredite kako prioritete tako i prostor za kompromise, ubrzo ćete biti korak bliže kupovini vašem domu iz snova.

Autor: V.V

android aplikacija
Previous articleZoran Terzić više nije selektor odbojakšica Srbije
Next articleMuškarac ranjen u toku lova, kasnije preminuo