KUGA još nije iskorenjena?! U Kini upravo boluju dve osobe

Ilustracija, foto novi.ba
Oglas

U Kini se trenutno dve osobe leče od kuge, saopštile su kineske vlasti. Ovo je drugi put da je ista bolest – ona koja je svetu donela „Crnu smrt“ – detektovana u ovoj zemlji.

U maju, jedan mongolski par umro je od bubonske kuge nakon što su pojeli sirovi bubreg marmota koji lokalci koriste kao lek.

Kod dvoje pacijenata iz mongloske unutrašnjosti lekari u Pekingu su dijagnostifikovali pneumonučnu kugu. Vlasti u Pekingu tvrde da su preduzete sve potrebne mere u vidu prevencije daljeg širenja ove bolesti.

Kugu izaziva bakterija koja se prenosi ujedom buva i zaraženih životinja. Ima tri oblika, a to su bubonska kuga, pneumonična i septična.

Bubonska kuga izaziva oticanje limfnih čvorova, septična kuga „napada“ krv dok pneumonična kuga ide na pluća.Pneumonična kuga od koje boluju pacijenti u Kini je najzaraznija i, bez lečenja, uvek fatalna, navode iz Svetske zdravstvene organizacije.

Uprkos verovanju da je kuga iskorenjena, u poslednje vreme zabeleženo je više od 3.248 slučajeva kuge, od kojih je 584 završilo smrtnim ishodom. Najproblematičnije zemlje su Kongo, Madahaskar i Peru.

izvor: Mondo.rs

Previous articleTalas zagađene vode zapretio Bečeju
Next articlePROGNOZA RHMZ-a: Kada će pasti prvi sneg?!