Kuba ODUSTAJE od gej brakova?!

SHARE
Ilustracija Foto: Wikipedia
adsteam seo i izrada web sajta

Nakon protesta evangelističkih crkava, kao i građana na javnim sastancima o donošenju novog Ustava, odlučeno je da se gej brakovi neće legalizovati.

Članovi Komisije zaduženi za izradu novog Ustava rekli su da u nacrtu neće biti definisano ko su osobe koje stupaju u brak.

Prvobitni predlog bio je da se brak definiše kao zajednica „dvoje ljudi“ i tako zameni dosadašnja definicija u kojoj piše da je reč o zajednici „muškarca i žene„.

Kubanska skupština treba da glasa o nacrtu novog ustava koji bi se našao na referendumu početkom 2019.

Pre šest meseci, parlament zemlje je razmatrao ključne izmene iz Ustava iz 1976.godine.

Nacrt ustava uvodi pretpostavku nevinosti u pravosudnom sistemu i trebalo je da otvori put za istopolne brakove, što je zemlju koja je nekada proganjala homoseksualce, trebalo da svrsta  među vodeće zagovornike LGBT prava u svetu.

Kako prenose mediji, odustajanje od legalizacije istopolnih brakova treći je dramatičan preokret ovog meseca za vladu koja je decenijama donosila većinu zakona i propisa uz malo javne rasprave ili uvid u rad Komunističke partije.

Vlada je prošle nedelje eliminisala neke od najnepovoljnijih delova novih ograničenja za preduzetnike koji su se susreli sa široko rasprostranjenom javnom kritikom. Takođe, i nove granice umetničkog izražavanja odložene su posle protesta i žalbi kubanskih umetnika.

 

 

adsteam seo i izrada web sajta