Kruzeru otkazao motor, preko 1.300 ljudi čekalo na evakuaciju

Foto: Tanjug/Frank Einar Vatne / NTB scanpix via AP
Usled olujnog vetra, norveškom kruzeru otkazao je motor u vodama u blizini zapadne obale Norveške. U toku je akcija spasavanja 1.300 ljudi.

Pomorska spasilačka služba saopštila je da je „Viking sky“ sa 1.373 putnika i članova posade, poslao signal za pomoć dok se kretao ka kopnu.

Na brodu je bilo 915 putnika, od kojih je većina iz Velike Britanije i SAD.

Posada je uspela da ponovo pokrene jedan od motora i brod je usidren na oko dva kilometra od obale. Iako se u tom trenutku smatralo da su putnici na sigurnom, evakuacija je nastavljena, saopštila je spasilačka služba.

Zbog bezbednosti i dobrobiti naši putnika i članova posade, kapetan je u dogovoru sa Norveškom obalskom stražom, rešio da evakuiše sve putnike sa broda. To je bio prvi prioritet„, prenosi Rojters.

Do 18 časova po srednjoevropskom vremenu bilo je evakuisano samo 87 osoba, a helikopteri nastavljaju evakuaciju i tokom noći, rekao je predstavnik spasilačke službe, Borgild Eldoen.

Foto: Tanjug/Odd Roar Lange/NTB Scanpix via AP

Kako je saopšteno,od evakuisanih osoba osmoro je pretrpelo lakše povrede.

Putnici su jedan po jedan helikopterom odvođeni sa palube broda u selo severno od grada Moldea na zapadnoj obali Norveške.

Ručali smo kada je počelo da se trese. Prozorska okna su se polomila i voda je ulazila. Bio je haos. Put helikopterom, radije bih da zaboravim na to. Nije bilo zabavno„, rekao je za NRK američki putnik Džon Kari.

U akciji spasavanja učestvovalo je nekoliko brodova i četiri helikoptera.