Krkobabić imenovao sina za direktora, preporuka za smenu MINISTRA

SHARE
Copyright: © ATA Images, all rights reserved
Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog za javna preduzeća, jer je tokom obavljanja te funkcije učestvovao u donošenju odluke Vlade kojom je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina, preneo je danas Insajder.
adsteam seo i izrada web sajta

Kako se navodi u Rešenju, ministar o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji nije obavestio Agenciju, iako je po zakonu bio dužan da to uradi.

Na ovo rešenje Milan Krkobabić ima pravo žalbe.

Kako su otkrili novinari Insajdera, na sednici Vlade Srbije, održanoj 30. maja, Stefan Krkobabić je imenovan za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“.

Kao logično se postavilo pitanje mogućeg sukoba interesa, jer je njegov otac Milan Krkobabić ministar u Vladi i to zadužen za koordinaciju rada javnih preduzeća.

Nakon što je ova informacija objavljena u medijima, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Milana Krkobabića.

Kako se navodi u prvostepenom rešenju Agencije, on je, izjašnjavajući se o pokrenutom postupku, naveo da je bio prisutan na sednici Vlade na kojoj se odlučivalo o imenovanju njegovog sina, kao i da nije bilo opravdanih razloga za njegovo odsustvo, što su, kako je prethodno naveo, službena putovanja, bolest i slično.

Krkobabić je istakao da u njegovom ministarstvu nema predviđenih mesta državnog sekretara, pomoćnika ministra, odnosno zamenika koji bi mogli da ga zamene, pa je bio u obavezi da prisustvuje i odlučuje u navedenoj situaciji, piše na sajtu RTV-a.

Kako bi izbegao sankcije ministar se pozvao na suprotnosti u zakonima, pa je tako naveo da su „Zakonom o Agenciji derogirane norme Zakona o Vladi i Poslovnika o radu Vlade“, jer je, kako je rekao, s jedne strane imao obavezu da prisustvuje sednici, a sa druge strane zabranu istih, kako ne bi došlo do povrede Zakona o Agenciji.

Milan Krkobabić je na kraju naveo da je na pomenutoj sednici dnevni red bio obiman, da se glasalo elektronski o obrazloženom predlogu nadležne komisije, po „zakonito sprovedenom postupku“, na koji nije mogao da utiče, te „smatra da nije ugrozio javni interes i moli Agenciju da uvaži njegovo stanovište i oslobodi ga odgovornosti“.

Agencija, međutim, zaključuje da argumenti Milana Krkobabića nisu od uticaja na donošenje drugačije odluke u ovoj pravnoj stvari.

Takođe je navela da postupak protiv njega nije pokrenut jer je bio na sednici, već zato što je učestvovao u odlučivanju o imenovanju Stefana Krkobabića na funkciju direktora.

Autor: FoNet, izvor: RTV

adsteam seo i izrada web sajta