Kreirana najvernija mapa Marsa do sada

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/GooKingSword)

Grupa programera napravila je najdetaljniju mapu Marsa do sada, sve u open-source kodu, omogućavajući bilo kome da doda funkcije i bolje slike kako bi se mapa konstantno poboljšavala.

Na internetu do sada nije bilo mape Marsa visoke rezolucije, gde je planeta predstavljena u svojoj prirodnoj boji. Zbog toga su ljudi iza Mars26 projekta odlučili da naprave sajt koji će predstaviti Mars u punom sjaju.

Google-ova mapa Marsa koristi slike niske rezolucije snimljene 70-ih godina, Google Earth takođe nudi samo slike niskog kvaliteta, dok NASA-in sajt nudi niz različitih mapa koje možemo izabrati, a koje se spajaju u mozaik različitih rezolucija i boja koje se ne podudaraju. Kako bi predstavili planetu što vernije moguće, programeri Mars26 projekta razvili su poseban proces spajanja različitih slojeva slika u jednu doslednu mapu koristeći se dosadašnjim NASA-inim projektima istraživanja Crvene planete.

Proces počinje sa fotografijama Marsa koje su uslikali NASA-ini Viking 1 i 2 orbiteri još krajem 70-ih godina. Ove fotografije korišćene su kao osnova za boju planete, a ujedno predstavljaju i prvi sloj u procesu.

Sledeći sloj odnosi se na precizno određene nadmorske visine. Koristili su podatke Mars Orbiter Laser Altimeter-a (MOLA) koji je leteo na NASA-inom svemirskom brodu Mars Global Surveyor (MGS) i koristio lasere za prikupljanje podataka o nadmorskim visinama na planeti.

Treći, poslednji sloj, ima najveću rezoluciju. Do tih fotografija programeri su došli pomoću NASA-inog Context Imager-a (CTX) koji daje fotografije visoke rezolucije, ali samo u sivoj boji.

Spajanjem ovih komponenti slika u jednu doslednu mapu, programeri su verno predstavili Mars, a posetiocima sajta su omogućili i da ostave tvit na svom omiljenom mestu.

Decentralizovano vlasništvo nad Marsom – Mars26 NFT

Programeri iza Mars26 projekta će izdavati slike u boji Marsove površine sa najvišom rezolucijom do sada, kao „non-fungible“ tokene (NFT). Mars26 je napravljen od 16.200 jedinstvenih NFT-a, od kojih svaki predstavlja jedinstveno područje površine Marsa.

Tokeni će se za sada čuvati na Ethereum blokčejnu, a kako kažu programeri, biće neuništivi dokaz o vlasništvu parcele na Marsu.

 

(eKapija.com)