Vaši deserti su preukusni, oduševljavaju goste, ali želite da ih unapredite i učinite da deluju nestvarno? Želite da izgledaju kao da su upravo stigli iz poslastičarnice?
U nastavku teksta vam pružamo nekoliko ideja za dekoraciju koji će učiniti da vaši kolači uvek zablistaju.
Glazura – kruna svake poslastice
Neprikosnovena i uvek popularna dekoracija glazurom je čest izbor domaćica, ali i profesionalnih poslastičara.
Među onima koji obožavaju ovaj način ukrašavanja kao da vlada neki vid takmičenja – stalno se utrkuju čija će biti primamljivija, maštovitija, šarenija i bolje izvedena.
Veliki je broj različitih glazura u opticaju, a od poznatijih možemo izdvojiti sledeće: ganaš, staklenu (mirror), šećernu, kraljevsku (royal icing) itd.
Primer moderno i inovativno glazirane poslastice su neprevaziđene Slatkoteka krofne, čiji savršeni izgled i ukus ostavljaju bez daha.
Recepti za sve ove vrste glazura su dostupni na kulinarskim web sajtovima, a na vama je da odaberete onu koja se najbolje uklapa uz vaš slatkiš.
Fondan – za torte iz snova
Fondan je jestiva šećerna masa koja se koristi za dekoraciju, oblikovanje i izradu slatkih figurica koje viđate na raskošnim tortama.
Možete ga napraviti sami kod kuće, ali i kupiti u bolje snabdevenim radnjama. Jedan kilogram fondana dovoljan je za dekorisanje torte do 3 kilograma, što je torta veličine koja se obično pravi u kućnim uslovima
Po strukturi podseća na plastelin i lako se oblikuje, te daje vrlo široke mogućnosti. Od njega možete napraviti i razne oblike korišćenjem modli i kalupa.
Savetujemo vam da pre nanošenja fondana slatkiš premažete puter kremom. Ovo će osigurati da se fondan ne pomera i ne naruši unutrašnju strukturu poslastice.
Ne brinite, puter krem se pravi jednostavno – dobro umutite puter sa jednakom količinom šećera u prahu.
U toku pripreme masi možete dodati i razne prehrambene boje.
Bonus savet: potrudite se da budete brzi prilikom “presvlačenja” deserta. Fondan se brzo suši, što može da vam oteža rad.
Šlag – idealan za manje iskusne
Idealna vrsta ukrašavanja za one koji su na početku svog dekoraterskog puta je svakako šlag. Potrebno je uložiti malo truda u mućenje i prigrliti poslastičarski špric. Uz mrvicu mašte, slatkiši će biti predivno ukrašeni.
Ukoliko u šlag ubacite i boju za kolače, vaša kreacija može dobiti izgled profi slatkiša iz neke bolje poslastičarnice.
Na šlag možete dodati i raznobojne mrvice, bombone, jezgrasto voće, žele bombone, rendanu čokoladu – šta god vam duša ište.
Naravno, brojni najnoviji recepti za slatkiše vas čekaju na internetu. Na vama je da pronađete onaj koji vam se dopada i bacite se na pripremu deserta, a zatim i na ukrašavanje.
Mleveni orasi i čokolada – evergreen varijanta
Sećate se torti koje su naše bake i mame pripremale za dečijie rođendane, slave i druge vrste i slavlja?
Čokoladni fil i mleveni orasi su korišćeni za popunjavanje neravnine na torti, što je odavalo utisak raskoši.
Odabir ove tradicionalne tehnike ukrašavanja će vas vratiti u detinjstvo, a vašim najmilijima približiti kolače zaslađene nostalgijom.
Voće – najzdraviji deo kolača
Osim sezonskog, u ponudi su i zaleđeno i kandirano voće, te uz malo kreativnosti možete od vaše torte ili kolača napraviti savršenstvo.
Lako možete uklapati raznovrsno voće i na taj način kreirati kombinaciju boja koja dominira, što će vaš kolač učiniti vrlo atraktivnim, pogotovo deci.
Ako pritom znamo da je baš to voće najzdraviji deo kolača i da ga deca tako radije jedu, sa ovom dekoracijom sigurno nećete pogrešiti.
Čokolada – nepogrešiv izbor u svakoj prilici
Cvetovi od čokolade
Kako biste kreirali prelepe čokoladne cvetove potrebno je da istopite belu čokoladu, odvojite smesu u dve činije i da zatim u svaku dodate prehrambenu boju po želji.
Na komadu plastične folije ili kese za zamrzivač napravite veći krug od čokolade jedne boje, pa u njegovoj sredini napravite manji krug od čokolade druge boje.
Čokoladu pokrijte komadom plastične folije, pa preko foliju pritisnite sekačem za jabuke. Boje će se pomešati i napraviće se lepi oblik cveta.
Ostavite da se čokolada stegne, a zatim ukras uklonite iz folije i njime dekorišite kolače i torte.
Čokoladna gnezdašca
Nabavite belu čokoladu. Otopite je i zatim istisnite u čašu punu hladne vode.
U dodiru sa hladnom vodom, čokoloda će se odmah stegnuti, a od tankog mlaza će se napraviti oblik gnezda.
Izvadite čokoladu iz vode i gnezdašcima ukrasite slatkiš.
Čokoladni mozaik
U činiju punu rastopljene bele čokolade sipajte komadiće ustinjene čokolade ili šarene ukrasne mrvice.
Na komad plastične folije stavite kašiku te mešavine, preklopite je drugim komadom folije i pređite preko toga oklagijom koja će mrvice utisnuti u čokoladu.
Ostavite da se čokolada stegne, pa onda skinite foliju i isecite kružni oblik modlicom za kolače.
Ove šarene kružiće možete stavljati preko keksa ili na komade torte.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je inspirisao da već danas iz vaše kuhinje “izađu” ukusni, inspirativno dekorisani slatkiši. Srećno!