Kreativni načini za dekoraciju slatkiša

0
380

Vaši deserti su preukusni, oduševljavaju goste, ali želite da ih unapredite i učinite da deluju nestvarno? Želite da izgledaju kao da su upravo stigli iz poslastičarnice?

U nastavku teksta vam pružamo nekoliko ideja za dekoraciju koji će učiniti da vaši kolači uvek zablistaju.

Glazura – kruna svake poslastice

Neprikosnovena i uvek popularna dekoracija glazurom je čest izbor domaćica, ali i profesionalnih poslastičara.

Među onima koji obožavaju ovaj način ukrašavanja kao da vlada neki vid takmičenja – stalno se utrkuju čija će biti primamljivija, maštovitija, šarenija i bolje izvedena.

Veliki je broj različitih glazura u opticaju, a od poznatijih možemo izdvojiti sledeće: ganaš, staklenu (mirror), šećernu, kraljevsku (royal icing) itd.

Primer moderno i inovativno glazirane poslastice su neprevaziđene Slatkoteka krofne, čiji savršeni izgled i ukus ostavljaju bez daha.

Recepti za sve ove vrste glazura su dostupni na kulinarskim web sajtovima, a na vama je da odaberete onu koja se najbolje uklapa uz vaš slatkiš.

Fondan – za torte iz snova

Fondan je jestiva šećerna masa koja se koristi za dekoraciju, oblikovanje i izradu slatkih figurica koje viđate na raskošnim tortama.

Možete ga napraviti sami kod kuće, ali i kupiti u bolje snabdevenim radnjama. Jedan kilogram fondana dovoljan je za dekorisanje torte do 3 kilograma, što je torta veličine koja se obično pravi u kućnim uslovima

Po strukturi podseća na plastelin i lako se oblikuje, te daje vrlo široke mogućnosti. Od njega možete napraviti i razne oblike korišćenjem modli i kalupa.

Savetujemo vam da pre nanošenja fondana slatkiš premažete puter kremom. Ovo će osigurati da se fondan ne pomera i ne naruši unutrašnju strukturu poslastice.

Ne brinite, puter krem se pravi jednostavno – dobro umutite puter sa jednakom količinom šećera u prahu.

U toku pripreme masi možete dodati i razne prehrambene boje.

Bonus savet: potrudite se da budete brzi prilikom “presvlačenja” deserta. Fondan se brzo suši, što može da vam oteža rad.

Šlag – idealan za manje iskusne

Idealna vrsta ukrašavanja za one koji su na početku svog dekoraterskog puta je svakako šlag. Potrebno je uložiti malo truda u mućenje i prigrliti poslastičarski špric. Uz mrvicu mašte, slatkiši će biti predivno ukrašeni.

Ukoliko u šlag ubacite i boju za kolače, vaša kreacija može dobiti izgled profi slatkiša iz neke bolje poslastičarnice.

Na šlag možete dodati i raznobojne mrvice, bombone, jezgrasto voće, žele bombone, rendanu čokoladu – šta god vam duša ište.

Naravno, brojni najnoviji recepti za slatkiše vas čekaju na internetu. Na vama je da pronađete onaj koji vam se dopada i bacite se na pripremu deserta, a zatim i na ukrašavanje.

Mleveni orasi i čokolada – evergreen varijanta

Sećate se torti koje su naše bake i mame pripremale za dečijie rođendane, slave i druge vrste i slavlja?

Čokoladni fil i mleveni orasi su korišćeni za popunjavanje neravnine na torti, što je odavalo utisak raskoši.

Odabir ove tradicionalne tehnike ukrašavanja će vas vratiti u detinjstvo, a vašim najmilijima približiti kolače zaslađene nostalgijom.

Voće – najzdraviji deo kolača

Osim sezonskog, u ponudi su i zaleđeno i kandirano voće, te uz malo kreativnosti možete od vaše torte ili kolača napraviti savršenstvo.

Lako možete uklapati raznovrsno voće i na taj način kreirati kombinaciju boja koja dominira, što će vaš kolač učiniti vrlo atraktivnim, pogotovo deci.

Ako pritom znamo da je baš to voće najzdraviji deo kolača i da ga deca tako radije jedu, sa ovom dekoracijom sigurno nećete pogrešiti.

Čokolada – nepogrešiv izbor u svakoj prilici

Cvetovi od čokolade

Kako biste kreirali prelepe čokoladne cvetove potrebno je da istopite belu čokoladu, odvojite smesu u dve činije i da zatim u svaku dodate prehrambenu boju po želji.

Na komadu plastične folije ili kese za zamrzivač napravite veći krug od čokolade jedne boje, pa u njegovoj sredini napravite manji krug od čokolade druge boje.

Čokoladu pokrijte komadom plastične folije, pa preko foliju pritisnite sekačem za jabuke. Boje će se pomešati i napraviće se lepi oblik cveta.

Ostavite da se čokolada stegne, a zatim ukras uklonite iz folije i njime dekorišite kolače i torte.

Čokoladna gnezdašca

Nabavite belu čokoladu. Otopite je i zatim istisnite u čašu punu hladne vode.

U dodiru sa hladnom vodom, čokoloda će se odmah stegnuti, a od tankog mlaza će se napraviti oblik gnezda.

Izvadite čokoladu iz vode i gnezdašcima ukrasite slatkiš.

Čokoladni mozaik

U činiju punu rastopljene bele čokolade sipajte komadiće ustinjene čokolade ili šarene ukrasne mrvice.

Na komad plastične folije stavite kašiku te mešavine, preklopite je drugim komadom folije i pređite preko toga oklagijom koja će mrvice utisnuti u čokoladu.

Ostavite da se čokolada stegne, pa onda skinite foliju i isecite kružni oblik modlicom za kolače.

Ove šarene kružiće možete stavljati preko keksa ili na komade torte.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je inspirisao da već danas iz vaše kuhinje “izađu” ukusni, inspirativno dekorisani slatkiši. Srećno!