Kovid pasoš: Bez potvrde da smo imuni na virus, nema putovanja u brojne države

Pixabay

Pandemija je promenila našu svakodnevicu, a kamoli putovanja. Jeste li ikada uopšte mogli da zamislite da bi uz onaj standardni, po novom mogli da koristite i takozvani kovid-pasoš?

Prema pisanju američkog lista Vašington post, reč je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rešenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se na primer u Velikoj Britaniji kreće s prvim vakcinisanjem), ubrzano postaje stvarnost.

Prema pisanju Posta, „kovid-pasoš“, prvenstveno je namenjena međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.

Jedna od njih već je u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verifikovane rezultate testiranja i – jednog dana – dokaz o vakcinisanju.

Uvođenje zdravstvenih pasoša podiglo je društveno-političke strasti širom sveta, međutim, ovaj dokument, koji bi služio kao potvrda da je osoba imuna na kovid 19, bio bi, prema mišljenju stručnjaka jako koristan – više ne bi bilo epidemije.

Zdravstveni pasoš nije novina – u Jugoslaviji i Srbiji je poznat kao „žuti karton vakcinacije“ i onima koji putuju u zemlje u kojima postoji opasnost od zaraznih bolesti, služi kao potvrda da su vakcinisani, objašnjava za Sputnik epidemiolog Zoran Radovanović.

 

(b92.net / Sputnjik)