Kosovo učestvuje u karate turniru koji se održava u Novom Sadu?

Kosovo Srbija
Još jedan glas za Srbiju - zastave, ilustracija

Uoči sportskih dešavanja o utakmicama i mečevima sa nepostojećeom državom Kosovo, karate turnir u Novom Sadu pred izazovom.

 novi sad hala spens
singerija

Rukometašice su izbačene iz kvalifikacija za juniorsko Svetsko prvenstvo, Anja Obradović se povukla sa Evropskog kupa u džudou, sve zbog duela sa kosovom i njihovom tzv. reprezentacijom.  Evropska rukometna federacija je suspendovala RSS, a vrlo je moguće da isto to čeka i JUDO savez Srbije.

Mogući problem o kojem govorimo, jeste da se Evropsko karate prvenstvo, koje se održava od 9. do 13. maja u Novom Sadu i dalje kao prisutnog takmičara ima tzv. reprezentaciju Kosova.

Na sve to, domaćin takmičenja ima obavezu da ispred hotela u kom budu smešteni sportisti i u hali u kojoj će oni izaći na borilišta istakne zastave država učesnica.

Takođe organizator se obavezao da će sredinom maja u Novom Sadu se vijoriti i zastava Kosova ispred hotela u centru Novog Sada i u sportskoj hali „Spens“.

Karate je od 2016. olimpijski sport, a iako je Olimpijski komitet Srbije na vreme i u više navrata upozoravao na ovaj ne mali problem Ministarstvo omladine i sporta na čelu sa Vanjom Udovičićem, odgovora još nema.

Vanja Udovičić
RAS

Na sve to, sportski savezi i udruženja nisu zadovoljna radom i (ne)reakcijom ministra sporta, – Vanje Udovičića. Navode, takođe da je mesecima pre znao da će se u Kragujevcu krajem marta sastati rukometašice Srbije i Kosova i da ono neće proći tako lako kroz žižu javnosti.

Izgledamo samo da čekamo, kao što smo čekali i u rukometu minut do 12 da reagujemo i vrlo verovatno zbog toga ćemo opet samo mi „nastradati“.  Znali smo da će se sve ovo na sportskom polju pre ili posle dogoditi i morali smo da se kao država pripremimo za taj trenutak. Ako igramo – igramo, ali moramo i da znamo kakve su posledice toga i kakve su ako odbijemo da igramo.

Vrlo je važno da odredimo državnu strategiju u oba slučaja.

Šta će se desiti kad se budemo susreli sa Kosovom u fudbalu ili košarci, ovo su dva najpopularnija sporta? Imamo li strategiju za to?

Evropsko prvenstvo za seniore u karateu je za mesec dana u Novom Sadu, a na njemu će učestvovati i takmičari s Kosova.