Košarkaš Barselone na Staroj planini gradi košarkašku arenu, ski staze i hotelski kompleks

Foto: AIM
Oglas

Košarkaš Barselone Nikola Mirotić ulaganjem u ruralni turizam želi da doprinese razvoju grada Pirota, a najavio je i izgradnju košarkaške arene, staze za skijanje i hotelskog kompleksa, prilikom posete nedavno održanoj manifestaciji „Tkačke kolonija“, na Staroj planini.

Mirotić je, zajedno sa suprugom Ninom, posetio tradicionalnu manifestaciju tkanja kako bi podržao aktivnosti na očuvanju tradicionalnih tehnika i veština izrade rukotvorina, ali i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim krajevima.

Kako je saopšteno iz NALED-a, nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa svojoj supruzi kupio je elegantnu tkanicu, a sebi loptu od pustovane vune, kao simbol uspeha koje Srbija niže u sportu.

Košarkaš u pirotskom kraju ulaže u razvoj stočarstva i turizma, a reč je o kraju iz kojeg Nina potiče i gde svake godine provode deo letnje pauze.

U njihovom hotelu StarA organizovana je prva tkačka kolonija, a pored toga košarkaš je izgradio farmu ovaca Eva koja će snabdevati mesom i sirom novi hotel koji će biti inspirisan šarama pirotskog ćilima.

Takođe, u okviru kompleksa postojaće arena za košarku, staza za skijanje i dodatni sadržaji za smeštaj u vidu posebnih kućica na drvetu, čiji se završetak radova planira za sledeću godinu.

Plan Mirotića je da ponovo ožive pirotski kraj, a jedan od ključnih koraka je i izgradnja škole u mestu Visočka Ržana.

Šestu tkačku koloniju u Dojkincima organizovalo je udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, uz podršku NALED-a, Grada Pirota, Ministarstva poljoprivrede i ambasade SAD.

Okupila je više od 15 žena iz cele Srbije sa ciljem popularizacije tkanja i usavršavanja tradicionalne veštine izrade ćilima.

– Tradicionalne rukotvorine iz svih delova Srbije nas čine ponosnim pred svetom i potrebno je da ih na najbolji način predstavimo, a jedan od važnih koraka je da ih naše institucije i privreda češće koriste kao diplomatske i poslovne poklone – ističe predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Šesta tkačka kolonija održana je u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci i Tehničkoj školi u Pirotu.

Ovogodišnju manifestaciju posetili su i visoke zvanice poput ambasadora Kanade i Belgije Džajlsa Normana i Kuna Dama, ambasadorke Portugala Marije Virhinije Pine, Filomine Obrajen iz Međunarodnog kluba posetilaca Beograda i Kristine Cetl, članice predsedništva Međunarodnog kluba žena.

android aplikacija
Previous articleNa Kipar bez testa i karantina
Next articleBeograđanin krijumčario sliku Paje Jovanovića vrednu 110.000 evra