Korzo, ulični performans, strip, dela svetskih muzičara i umetnika: treća nedelja „Kaleidoskopa kulture“

SHARE

Ples na ulici, klasična muzika na bulevaru, dva festivala, dve izložbe, strip vikend, pokretna kulturna stanica Karavan stiže do Rektorata – to je samo deo događaja koji će obeležiti treću nedelju „Kaleidoskopa kulture“ u Novom Sadu.

adsteam seo i izrada web sajta

Drugi po redu Korzo zakazan je za subotu 14. septembar sa simboličnim početkom u 20.21 čas, kada će Bulevar Mihajla Pupina biti pretvoren u nekadašnja šetališta. Korzo ponovo oživljava duh prošlih vremena, približavajući klasičnu muziku svima, na nesvakidašnji način.

Svoju misiju, aktiviranja lokalnih zajednica i mogućnosti da kulturni sadržaji budu svima dostupni, Karavan nastavlja i u četvrtak, 12. septembra u Banoštoru.

U okviru Dunavskih dijaloga Karavan će od 19 sati biti podrška umetničkom oživljavanju stare nemačke crkve – crkve Svetog Rudolfa.

Festival „Vremeplov“ i Novosadski strip vikend u Svilari
Deo ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ je tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikend.

Kulturna stanica Svilara će 13. septembra od 16 sati i 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti prava riznica devete umetnosti. Ovogodišnji festival stavlja u fokus naše autore koji su imali zapažena izdanja u inostranstvu, ali i mlade umetnike, koji još uvek rade na svojoj afirmaciji.

Planirani gosti strip – vikenda su Tjeri Žor, Alen Ćurin, Istok Sitar, Petar Meseldžija, Gradimir Smuđa i mnogi drugi.

Kulturna stanica Svilara biće lokacija i festivala „Vremeplov – festival animiranih sećanja“ 14. septembra od 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije, prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje
posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal.

Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“. Svetski slikari i dela srpske vizuelne umetnice u kulturnih institucijama.

Izložba čuvenog francuskog fotografa, Feliksa Nadara „Portret jednog vremena“ biće otvorena 13. septembra u 20 sati u Galeriji Matice srpske. Izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske kulture i umetnosti iz 19. veka – Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar… Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

Izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ biće otvorena 12. septembra u 20 sati u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog, a čini je 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine i fotografije i dokumenta koji će prvi put biti pred publikom. Ideja je da se na adekvatan način vrednuje doprinos
vizuelne umetnice Milice Zorić u modernoj umetnosti, kao i da se naglasi značaj dva legata – Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini sa kojima je, u okviru ove izložbe, ostvarena saradnja.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture. Sve informacije možete pronaći na sajtu ovde

adsteam seo i izrada web sajta