KORONA VIRUS: Stanje u Vojvodini

Pixabay

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 794 nova slučaja.

U strukturi novih slučajeva 675 (85,0%) je dokazano brzim antigenskim testom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Ovi pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 179, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Dan ranije bilo je 897 novozaraženih, tako da u Vojvodini opada broj zaraženih koronavirusom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 22.503. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 5.316, u Pančevu i Zrenjaninu više od 1500, u Subotici ih je trenutno više od 1400. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

 

 

(Dnevnik.rs)