KORONA PRESEK: Ponovo visoke brojke zaraženih

Pixabay
Oglas

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 12.559 slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranih 29.365 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 19 osoba. Na respiratorima je 88 pacijenta.


Na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, ali se insistira na poštovanju postojećih. Predložen je kraći period izolacije i manji razmak između druge i buster doze vakcine.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice da je dobro što kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj, koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih.

Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će biti održane dodatne konsultacije vezane za početak nastave u osnovnim i srednjim školama na teritoriji cele Srbije.

Bilo bi dobro da makar dve do tri naredne nedelje u školama bude primenjena onlajn nastava, rekao je za RTS doktor Branislav Tiodorović nakon sednice Kriznog štaba.

Već nekoliko dana registruje se petocifreni broj zaraženih, a redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju.

„Ovoga trenutka je na kovid ambulantama udar“, rekao je Tiodorović.

Imunolog i biolog dr Sergej Tomić iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnio je u razgovoru za Prvi program Radio Beograda da omikron ima značajno više mutacija i da zbog toga lakše zaobilazi „prvu liniju odbrane“, odnosno neutrališuća antitela stečena prethodnim zaražavanjem ili vakcinacijom. Zbog toga se i ne može isključiti ponovno zaražavanje, ali sa blažom kliničkom slikom koja, generalno, zavisi od ukupnog imunskog odgovora organizma.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleMuškarac vozio sa 2,35 promila alkohola
Next articleCena meda nije pouzdan kriterijum za kvalitet – Evo par saveta pri odabiru