Korona na odeći ostaje i do 3 dana

Pixabay

Naučnici su otkrili da virusi slični soju koji uzrokuje bolest kovid-19 mogu da prežive do tri dana na uobičajeno nošenim tkaninama.

Studija Univerziteta De Montfort u Lesteru testirala je koronavirus na poliesteru, mešavini poliestera i pamuka i stopostotnom pamuku. Rezultati pokazuju da poliester predstavlja najveći rizik. Mikrobiolog dr. Kejti Lerd, koja je vodila studiju, rekla je da materijali, koji se obično koriste u zdravstvenim uniformama, predstavljaju rizik od prenosa.

U studiji su proučavane kapljice virusa dodate na tkanine, a naučnici su potom pratili stabilnost virusa na svakom materijalu tokom 72 sata. Rezultati su pokazali da poliester predstavlja najveći rizik od prenosa, jer je virus i nakon tri dana i dalje prisutan na tkanini i postoji mogućnost njegovog prenosa na druge površine, piše BBC.

Na stopostotnom pamuku virus je trajao 24 sata, dok je na mešavini pamuka i poliestera virus preživeo samo šest sati.

“Kada je pandemija započela, nije se znalo koliko dugo koronavirus može da preživi na tekstilu”, rekla je dr. Lerd, vođa univerzitetske istraživačke grupe za zarazne bolesti u DMU-u. “Naša otkrića pokazuju da tri najčešće korišćena tekstila u zdravstvu predstavljaju rizik za prenos virusa. Ako medicinske sestre i zdravstveni radnici ponesu uniforme kući, mogli bi da ostave tragove virusa na drugim površinama”, dodala je.

Studija je takođe proučila najpouzdaniju metodu pranja za uklanjanje virusa s tkanine od stopostotnog pamuka. Virus je potpuno eliminisan tek kad je upotrebljen deterdžent, a temperatura pranja porasla iznad 67 stepeni.

Studija je pokazala da nije bilo rizika od unakrsne kontaminacije kada su se čisti predmeti prali s onima na kojima su bili tragovi virusa. Međutim, dr. Lerd je rekla da su se smernice objavljene na početku pandemije od strane Engleskog zavoda za javno zdravlje (PHE) i Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u vezi s jednoličnim pranjem bazirale na “zastareloj literaturi”.

“Ovo istraživanje pojačalo je moju preporuku da se sve zdravstvene uniforme peru odmah u bolnicama ili u industrijskoj perionici veša. Ove metode pranja su regulisane i medicinske sestre i zdravstveni radnici ne moraju da brinu hoće li virus da donesu kući”, rekla je dr. Lerd.

(Krstarica.com)