KORAK ISPRED: Stefan je mladi inovator koji od svojih snova nikada neće odustati

Kada kažu da na mlađima svet ostaje, u tom slučaju nam je drago da postoje mladi i vredni ljudi kao što je Stefan Unić.

Stefan Unić je inovator i student mašinstva. Rođen je 21. januara 1998. godine u Kruševcu. Živi i studira u Trsteniku. Studira proizvodno mašinstvo na Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija Trstenik.

Neko bi rekao da je vrlo rano uštao u svet nauke i kreiranja pravih ideja za rešavanje najvećih problema. Ipak, dokaz da Stefan vešto stoji između dva sveta – naučnog i sanjarskog; jeste njegova sposobnost da istovremeno radi na inovacija i ostane pri svojim istinskim snovima i željama.

Stefan Unić je u razgovoru za „VojvodinaInfo„, pored svojih naučnih dostignuća, govorio i o svom privatonom životu i svojim snovima od kojih nikada neće odustati.

Stefanov najveći uspeh do sada je pronalazak „Personalizovanog orgonita“, uređaja koji će nam svima nama promeniti živote na bolje. Stefan se nada da će za koju godinu najdalje do 2024. uređaj biti testiran i odobren od institucija za korišćenje i proizvodnju.

Šta je Personalizovani orgonit?

Moja ideja personalizovani orgonit je ekološki uređaj koji ublažava elektromagnetno zračenje, koristi se za brži i bolji rast biljaka, dobro je sredstvo protiv suše i smatra se da ima odličan uticaj u zaštiti od kemtrejlsova. Oni imaju široki dijapazon primene, a nažalost nisu dovoljno poznati u javnosti. Orgoniti su uređaji koji se postavljaju kod izvora zračenja (ruter, kompjuter, televizor…). Oni rade tako što ublažavaju zračenje tih tehničkih uređaja – kaže Stefan.

Mladi naučnik i inovator tu nije stao i sprema i drugi projekat

Drugi projekat koji spremam već dve godine jeste vezan za Životnu sredinu i takođe će biti vrlo značajan. Ja sada neću mnogo otkrivati o čemu je reč zbog svojih autorskih prava, ali mogu reći da se projekat svodi na prečišćavanje zagađene vode i prečišćavanje vazduha. Na ovom projektu sam radio isključivo sam bez ikakve mentorske pomoći i trudiću se da ovim projektom motivišem mlade ljude da počnu da se bave naukom i istraživanjem, projekat je jako zanimljiv i kako ja volim da kažem slikovit je. Kako statistike pokazuju sve više će biti zagađenost i vode i vazduha u
celom svetu, a ja ću se potruditi da pronađem bilo kakvo rešenje kako bih pomogao ne samo svojoj zemlji već celom svetu.

Između nauke i glume – Stefan bi izabrao i jedno i drugo

Oduvek sam maštao da upišem fakultet dramskih umetnosti i postanem jednog dana poznati glumac, ali mi se ta želja nije ispunila, ali ne kažem da nije kasno, ko zna gde će koga život na kraju odvesti. Ja sam iz Kruševačkog kraja, Rasinski okrug, živim u Trsteniku, odakle dolaze mnogi velikani. Jednom prilikom sam čuo da su Kruševljani rođeni glumci. Zašto ja nisam upisao glumu već sam otišao da studiram mašinstvo to je velika misterija koju ni ja ne mogu da otkrijem zašto. Nakon završenih studija mašinstva možda i upišem fakultet dramskih umetnost. Ipak ne zvuči loše – glumac i mašinski inženjer.

Veliki talenat i mogućnosti Stefana su ostavile na perkretnici da bira između svojih istinskih želja i sposobnosti da pomogne svojoj zemlji i svetu inovacijama i projektima koje planira

-Ja sam u životu imao taj problem da imam puno afiniteta za mnoge stvari koje su me interesovale; glumu, plivanje, nauku, čak želeo postati novinar, voditelj…
Međutim, nikada nisam razišljao o tome da postanem naučinik/inovator, ali sam ipak tako dobio pažnju u javnosti. Ne marim za titule koje mi dodeljuju, već za svoje ciljeve, govori nam Stefan.

Ja od svog cilja da postanem glumac neću nikada odustati, jer imam dara i želje da se time bavim. Ja hoću da se bavim u životu onim što volim, a sve dok mogu trudiću se da svojim veštinama radim i krećem se u načnim tokovima kako bih pomogao ljudima, zemlji i poboljšanju životne sredine, priča Stefan za VojvodinaInfo