Korak ispred & Lični stav: Istoričar Borisav Đondović: Nedopustive izjave i podrška članova SANU

Foto izvor: Koreni.rs
Oglas

Lični stav: Istoričar Borisav Đondović

Svedoci smo prvih dana 2020.godine izjave predsednika SANU-a, gospodina Vladimira Kostića, oko Kosova i Metohije, koja vrlo lako može da se dovede i pod kršenje Ustava Republike Srbije. Svedoci smo da ga je podržao još jedan član SANU-a Tibor Varadi.

Ono što je takođe zanimljivo oko ove situacije je upravo da je gospodin Varadi bio pravni zastupnik Republike Srbije u međunarodnim sporovima. Vladimir Kostić ima neosporan naučni rad, profesor je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali isto tako je nedopustivo da predsednik SANU-a, daje izjave tog tipa.

Gospodin Varadi je da stvar još bude gora pravnik, neosporno stručan i kvalifikovan, obrazovan kombinovano u Beogradu i na Univerzitetu Harvard.

Zamislite samo da neko u Izraelu kaže da Jevreje moraju da se odreknu Jerusalima, u stvari da li neko može da zamisli da se i npr. Jermeni odreknu bilo čega, između Jermenije i Turske nema diplomatskih odnosa ni graničnih prelaza. Namerno spominjemo ova dva naroda, zato što su poput nas Srba isto narodi zaveta. Svakome je jasno da je krovni zavet srpskog roda Kosovski zavet.

Praktično 2000. godina Jevreji su se pozdravljali sa dogodine u Jerusalimu, pa su i dočekali državu Izrael u 20.veku. Slično je i sa Jermenima. Srpski narod treba da gleda u ta dva naroda, samo sa pozicija svojih nacionalnih interesa i svojih zaveta. Naravno trenutno na svetu ne postoji bolji primer od Izraela kako se pravi država, kako se brani država, kako se drži do svojih zaveta, svog naroda, svojih zakona. Pogledajmo samo Britance i Foklandska ostrva, koja su da kažemo relativno blizu Argentine, a koja su Britancin prisvojili davne 1771.godine. Kada se pre četiri decenije argentinska vojska tamo iskrcala, Britanija je poslala celokupnu ratnu armadu, da odbrani stada ovaca u
Komonveltu britanske krune. Da li je neko rekao u Londonu da je protiv tog rata, te da
je imperijalistički? Naravno da nije. Mi Srbi smo nažalost još pre 1914.godine jednog neuspelog političara Dimitrija Tucovića, čiji su antisrpski tekstovi o svetoj zemlji srpskog naroda finansirani iz Beča. Ne može se dopustiti da srpski narod ima najvišu naučnu instituciju u zemlji, koja neće raditi u interesima srpske države i Kosovskog zaveta? Kažete nam da treba da se ugledamo na moderne države Zapada? Eto Britanije, evo Izraela, ako je već Jermenija suviše na istoku.

Dok se ne ugledamo na njih imaćemo predsednika SANU-a koji može da daje izjave, koje su vrlo moguće i protiv ustava, a i da međunarodno pravo koje je na strani Srbije, zastupa
pravnik koji ga podržava.

 

 

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

 

Previous articleNOVI KORONA IZVEŠTAJ U SRBIJI
Next articleOtvorili kafiće i restorane uprkos zabrani