KONAČNO: Saudijska Arabija otvorena za turiste

Kulturno-istorijska atrakcija Saudijske Arabije, foto travelmagazine.rs

Saudijska Arabija: Prestolonaslednik Muhamed bin Salman hoće da zemlju učini manje zavisnom od nafte. On rešenje vidi u otvaranju zemlje za turizam. Turisti mogu da dobiju vizu ali moraju da poštuju kodeks ponašanja.

Kada se govori o zemljama zatvorenim za ostatak sveta, obično većini na pamet padne Severna Koreja. Pritom je Saudijska Arabija na isti način zatvorena za posetioce iz inostranstva. Državljanima većine zemalja Saudijsko kraljevstvo je dosad bilo zatvoreno. Izuzetak su poslovni ljudi i hodočasnici u Meku i Medinu.

Od petka uveče je sve drugačije: građani 49 zemalja mogu zatražiti regularnu turističku vizu elektronskim putem.

Otvaranje Saudijske Arabije za međunarodne turiste je istorijski trenutak za našu zemlju“, istakao je u petak na svečanosti predstavljanja programa direktor turističkog poslanstva Saudijske Arabije, Ahmed al Čatib.

Posetioci će u pustinjskom kraljevstvu moći da ostanu do 90 dana. Do 2030. godine broj turista bi trebalo da dostigne nivo od 100 miliona.

Iza ovog cilja se krije namera kraljevine, pre svega prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, da se zemlja polako izvede iz potpune zavisnosti od eksploatacije nafte. Sve je to deo projekta pod nazivom „Vizija 2030“.