Kon: U školu će ići samo zdrava deca

Škola FOTO Anka Zona

U Beogradu se iz dana u dan registruje smanjenje sumnji na kovid 19, nakon pregleda, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

To smanjenje ide sporije, nego što bi se očekivalo, dodao je Kon i naveo da se jasno uočava i smanjenje broja hospitalizovanih osoba.

“Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki , a situacija je, i pored poboljšanja nesigurna”, upozorio je, ipak, Kon na pres konferenciji.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirana 6.251 osoba, do kojih je 236 pozitivno na korona virus.

Krizni štab u utorak o početku školske godine

Dr Kon je rekao da će se u utorak na sednici Kriznog štaba biti doneta odluka o početku školske godine, a da je najverovatnije da će učenici mlađih razreda, do četvrtog, eventualno petog, biti u školama, dok će za ostale biti kombinovana nastava, kao i da će biti drugačije za osnovce i srednjoškolce.

“Roditelji treba da znaju da samo zdravo dete može da ide u školu”, naglasio je Kon na pres konferenciji.

Kako je rekao, roditelji će biti saradnici u svemu, jer je potrebno da dete svakog jutra pogledaju, izmere temperature, da se to ne prepušta samim školama, da razgovaraju sa decom.

Samo ponašanje u školi biće definisano, kako za nastavnike, tako i za učenike.

“Treba imati na umu da će mlađi razredi, koji su najznačajniji, do četvrtog, eventualno i petog, biti u školama, a za ostale će biti kombinovano i drugačije za osnovne i srednje škole. To je do sada prodiskutovano, ali i to je podložno promeni”, rekao je Kon.

Dodao je da sutra sledi još jedan, završni dogovor sa delom Kriznog štaba koji je najviše involviran u to pitanje.

Izvor: Tanjug/RTV