Kon se ponovo oglasio na temu VANREDNOG STANJA

RTS printskrin YT
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je za TV Vesti da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao mnogo strože mere koje su podrazumevale da sve bude zatvoreno, sem prehrambenih prodavnica, apoteka, pumpi…

Posle jutrošnjeg oštrog stava „da moraju da se zabrane kontakti koji su zaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka, pa će tek tada biti jasno kako je kad pukne zdravstveni sistem“, Kon ne menja mišljenje i i dalje vidi vanredno stanje kao jedinu adekvatnu meru.

– Imali smo za vikend i gužve po radnjama zbog skraćenja radnog vremena i ne mislim da će se puno uočiti posledice tih mera koje su važile za vikend – kaže dr Kon.

Kada je reč o potpunom zatvaranju, dr Kon kaže da je minimum potrebno zatvoriti sve objekte (sem prodavnica, pumpi, apoteka…) na sedam dana, do 10. To bi podrazumevalo da objekti budu zatvoreni, ali samim tim je potrebno uvesti vanredne mere.

– Nije bilo reči o samom policijskom času, ali u slučaju vanrednog stanja može se i o tome razmišljati. Važno je sprečiti nezaštićene kontakte i očigledno je da se nalazimo u posebnoj situaciji. Ovo dugo traje i ne bismo smeli a dopustimo ponovno vraćanje non-bolnica na kovid sistem – kaže dr Kon.

Lična odgovornost, kaže, očigledno ne može da se očekuje i činjenica je da je kontrola otkrila niz ilegalnih skupova koji omogućuju dalje širenje virusa.

– Jedino realno je da se ide ka oštrijim merama, a one zahtevaju vanredno stanje – zaključio je on u uključenju za TV Vesti.

 

(Srbija Danas)