„Kompromisa sa nasilnicima neće biti; Imamo dokaze o umešanosti stranih službi“

Copyright: © ATA Images, all rights reserved

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je sinoćne proteste organizovane ispred Narodne skupštine ocenivši ih kao „akt političkog nasilja“.

„Sinoć u Beogradu smo bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u poslednjih nekoliko godina. Republika Srbija u prethodnih osam godina u potpunosti je poštovala slobodu okupljanja i demonstracija, kao i drugačijeg mišljenja“, izjavio je.

„Iako su neki pokušali to da opravdaju koronavirusom, bili smo svedoci političkog protesta koji je bio neprijavljen, dogodilo se da su lica desničarske orijentacije napali su zgradu Narodne skupštine i ušli u nju što znači izvršenje najmanje dva krivična dela“, dodao je.

On je naglasio da je policija reagovala tek kada su okupljena lica krenula da vandalizuju zgradu Narodne skupštine.

„Suočeni sa svim tim, policija je preduzela zakonske mere. Pristojnim i mirnim ljudima je bilo dovoljno da vide kako su se međusobno odnosila ta lica i kako su maltretirali policajce. Pet policijskih vozila je zapaljeno, 43 policajca je povređeno, a jedan ima i frakturu lobanje“; poručio je Vučić, a zatim pokazao fotografije policajaca od kojih su neki, prema njegovim navodima, napadnuti nožem.

Vučić je istakao da je naneta velika materijalna šteta, kao i šteta po ugled Srbije.

„Razumem političke frustracije Ali nikome nećemo dozvoliti da unište mir u Srbiji. To je poruka i onima unutra i onima spolja“, poručio je Vučić.

Govorio je i o uplitanju stranih faktora u dešavanja ispred Narodne skupštine.

„Nemam nikakve sumnje da oni koji su sinoć radili na ovome imali su cilj da oslobe poziciju Srbije. Mi imamo dokaze o upletenosti pojedinih funkcionera nekih regionalnih službi, a o svem drugom možemo da razgovramo naknadno, kada naše službe odrade analizu“, istakao je.