KOLIKO VREDE SRPSKI ŽIVOTI: Mršiću potvrđene tri godine zatvora za ubistvo Srpkinje

zatvor
Zatvor, Ilustracija

Vrhovni sud potvrdio je danas presudu zagrebackog Županijskog suda nekadašnjem pripadniku Hrvatske vojske Josipu Mršicu (51) na tri godine zatvora zbog ubistva starice srpske nacionalnosti, 1993. u Ličkom Čitluku.

U saopštenju Suda se, uz inicijale optuženog, navodi da će kazna zatvora u trajanju od tri godine ispuniti svrhu kažnjavanja, prenela je Hina.

Dodaje se da je prvostepeni sud kao olakšavajuću okolnost „pravilno cenio to što optuženi nije bio osuđivan ranije i činjenicu da je otac maloletnog deteta koji je u vreme pocinjenja imao samo 23 godine i pritom bio smanjeno uračunljiv“.

Mršicu je, kako se navodi, kao otežavajuća okolnost uračunato to što je krivično delo počinio kao profesionalni vojnik.

On je usmrtio nenoaružanu žensku osobu starije životne dobi „pred očima pripadnika svoje jedinice kojima je trebalo da bude primer“.

Mršić je na zagrebackom Županijskom sudu proglašen krivim sa obrazloženjem da je u aprilu 1993. godine, tokom vojne akcije „Džep 93.“ u Ličkom Čitluku, kao pripadnik 9. gardijske brigade Hrvatske vojske hicima iz lično naoružanja usmrtio nepoznatu žensku osobu starije životne dobi.

Optuženi je u ženu pucao nakon što su je pripadnici njegove jedinice izveli iz podruma kuće u kojoj je živela.