Koliko su važne zdrave navike i koje su preventivne mere kod melanoma?

preventivne mere kod melanoma
dermatologija.rs
Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje pojava melanoma kod više od šest stotina ljudi. Udruženja pacijenata obolelih organizuju skupove u gradovima Srbije kako bi ukazali na važnost zdravih životnih navika i kako preventivno reagovati.

Problem, možda i najveći kod osoba koje boluju od težeg oblika raka kože jeste nedostatak inovativnih terapija, navode iz Udruženja obolelih od melanoma.

Mnogi da ne uvoze lekove iz inostransta, ne bi imali drugog načina da se leče i da ostanu u životu. Kod nas, prema rečima mnogih pacijenata, budu otpisani jer u Srbiji takvi lekovi nepostoje.

Glavni uzroci ove bolesti su preveliko izlaganje UV zračenju, sunčanje kao i odlazak u solarijum. Svaki odlazak u solarijum povećava verovatnoću nastanka ovog oboljenja i za 80 posto.

Najčešći znak melanoma je pojava novog ili kada se već postojeći mladež vidno promeni. Ovakve promene se mogu dogoditi na bilom kojem delu tela.

Rano otkrivanje melanoma povećava šanse za njegovo izlečenje.

Postoje mnoge preventivne metode od kojih značajnu predstavlja skrining za melanom. On podrazumeva celokupan pregled kože i naročito se preporučuje ženama u reproduktivnom periodu života.