Koliko neradnih dana imamo ove godine?

SHARE
Pixabay

Građani Srbije će u 2020. godini imati ukupno 13 neradnih dana.

adsteam seo i izrada web sajta

Ipak, iako deluje da će vremena za kratak odmor, pored vikenda, biti mnogo, Srbija nije ni blizu vrha liste zemalja u kojima se najviše odmara od posla.

Kako neki od praznika padaju u subotu i nedelju, vremena za kratke odmore će ipak biti manje, a neke smo već i „iskoristili“. Počelo je sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada je proslavljen Božić, a nastavlja se u februaru kada se obeležava Dan državnosti.

Iako se nekada dešava da se neradni dani za proslavu Vaskrsa mogu spojiti sa danima za proslavu 1. maja, pa se tako napravi duži odmor, ovoga puta to neće biti slučaj. Neradni dani u aprilu za vreme Vaskrsa su 17, 18, 19. i 20. april, dani od petka do ponedeljka.

Sledeći neradni dani su 1. i 2. maja, u petak i subotu, kada se proslavlja Praznik rada.

Ukoliko niste pripadnik islamske zajednice, sledeći neradni dan biće vam sreda, 11. novembar zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pripadnici islamske zajednice u Srbiji neće raditi ni 24. maja, kada je prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 31. jula na prvi dan Kurbanskog bajrama. Jevreji imaju slobodan dan 28. septembra kada je Jom Kipur. Prvi dan Božića, 25. decembar je za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica takođe neradni dan.

Šri lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana, a interesantno je da je Kambodža koja je prošle godine prednjačila sa ukupno 28 dana, za 2020. godinu smanjila taj broj pa će tako sada imati „svega“ 22 neradna dana.

 

Autor: Blic

adsteam seo i izrada web sajta