Koliko košta studiranje u Srbiji?

studiranje u Srbiji
Foto: mondo.rs
Oglas
Studenti i studentski život – ranije bi na ove reči prva asocijacija bila druženje, izlasci, provod, predavanja, upoznavanje novih ljudi. Danas je nažalost prva asocijaci NOVAC.

2017. godine sprovedeno je istraživanje koliko je novca potrebno za jednog studenta koji studira na nekom od Univerziteta u Srbiji?

Studenti iz unutrašnjosti koji školovanje žele da nastave u jednom od univerzitetskih centara u Srbiji računaju na finansijsku pomoć roditelja, koja se odnosi na sve: od stanarine, do školarine.

Najpovoljnije prolaze roditelji čija se deca upišu na budžet, dobiju stipendiju i dom.

„Smeštaj u domu mesečno košta 1.430 dinara, tri obroka u menzi oko 5.000, prevoz 1.120 dinara. Sve to pokriva moja stipendija od 8.400 dinara, te mi roditelji šalju oko 100 evra mesečno, za sitne troškove i da se vratim kući“, rekla je Milena Vasić iz Leskovca koja na budžetu države studira u Beogradu.

Mesečno za stanovanje i komunalije studenti u Beogradu koji nisu u domu moraju da izdvoje oko 250 evra, oko 150 u Novom Sadu i Nišu.

„Kirija i računi mesečno su oko 150 evra. Roditelji pokrivaju telefon, ratu za lap-top, trošak i hranu, a kad se tome dodaju odeća i obuća, koštam ih oko 3.800 evra godišnje“, kaže Vesna Radonjić iz Zrenjanina koja studira u Kragujevcu.

Trosoban stan u blizini Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vesna sa cimerkama iznajmljuje za 300 evra – ta bi ih lokacija u Beogradu koštala i tri puta više.

Najviše novca svakako treba izdvojiti za školarinu koju mnogi roditelji rešavaju kreditom.

Zanimljivo je da je u skoro svim gradovima jeftinije školovati buduće inženjere nego umetnike i prosvetne radnike.

Najperspektivnije zanimanje košta i najviše, te tako školarina budućih IT stručnjaka na privatnom računarskom fakultetu u Beogradu iznosi 330.000 dinara, a na ETF-u 243.000.

„Pored školarine, još oko 2.500 evra smo morali da damo na uređaje, dobar računar, seminare. Predviđam da ćemo do kraja školovanja na njega dati između 16.000 i 20.000 evra, samo na školarinu, ali verujemo da će se taj novac brzo vratiti kada se moj sin zaposli“, rekla je Danica Simeunović iz Beograda.

Buduće arhitekte i lekare takođe je skupo podići. Medicinske fakultete malo njih upisuje na samofinansiranju. Njihovi udžbenici su među najskupljima – koštaju između 200 i 300 evra po godini.

Studenti arhitekture tvrde da oko 3.000 dinara nedeljno daju na prateći materijal i još oko 5.000 godišnje na prijave ispita. Izrada jedne makete košta ih oko 20.000 dinara, koliko tokom godine daju i na knjige.

Ovo su podaci iz istraživanja koje je sprovedeno 2017. godine.

Danas su troškovi studenata još veći. Iz tog razloga mladi ljudi koji upisuju fakultete sve više se opredeljuju za studiranje na institucijama koje se nalaze u njihovim mestima ili u neposrednoj blizini.

Izvor: blic.rs

 

Previous articleUŽAS U SELU: Pronađeno telo mladića obešenog o gredu
Next articleOd 1. novembra obavezne zimske gume, u suprotnom paprene kazne za vozače!