Koliko kalorija sagorimo spavajući?

Dok mi spavamo, u našem organizmu je prilično živo, iako toga nismo svesni. Vi se odmarate, a telo se ubrzano regeneriše, oštećene ćelije zamenjuju se novim, a mozak obrađuje informacije koje je primio tokom dana, „brišući“ nevažne iz pamćenja.

A da li se dok spavamo troše i kalorije? Odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Tokom spavanja trošimo mnogo više kalorija nego što očekujemo.

– Iako dok spavamo ne trošimo ni približno kalorija kao kad smo aktivni, taj broj je daleko od nule – kaže za Reader’s Digest Bil Fiš, lekar koji proučava san i spavanje.

To koliko će se kalorija utrošiti dok spavamo zavisi od toga koliko ste teški, koliko dugo spavate, kolika vam je telesna temperatura. Gruba procena je da u proseku osoba sagori 0,84 kalorije po kilogramu tokom svakog sata koji provede u snu.

Da biste izračunali koliko potrošite kalorija u snu, pomnožite svoju težinu sa 0,84, a onda i sa brojem sati koje provedete spavajući.

Ako imate recimo 60 kilograma, i spavate 8 sati, potrošićete oko 400 kalorija.

Ipak, ne računajte na to da će vam spavanje zameniti vežbanje. Iako ovaj broj nije zanemarljiv, imajte u vidu da kad ste fizički aktivni, ovaj broj kalorija sagorite za otprilike sat vremena.

Da li možete da povećate „potrošnju“ u snu?

Da, tako što ćete spavati u tanjim pidžamama i pokrivati se tanjim jorganima, a temperaturu u spavaćoj sobi malo spustiti.

Ipak, ne oslanjajte se na to da ćete smršati spavajući. Dakle, pazite šta jedete i vežbajte. A ako biste voleli da ubrzate skidanje viška kilograma, spustite temperaturu u spavaćoj sobi za koji stepen.