Koliko je zdrav suncokret?

semenke
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Oglas

Njih često preskačemo, ili potpuno zaboravljamo, ali nutricionisti tvrde da semenke suncokreta spadaju u najzdravije grickalice.

U narodnoj medicini se već decenijama upotrebljavaju, a naročito korisnim suncokret se smatra za lečenje reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja zahvaljujući važnim vitaminima i mineralima.

Čuva srce i mladolikost

Semenke suncokreta, to jest vitamin E koji sadrže, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovaj vitamin širi krvne sudove i sprečava pojavu tromboze i štiti od visokog krvnog pritiska. Lekari ga uključuju u terapiju srčanim bolesnicima u fazi oporavka, jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma.

Dermatolozi savetuju ishranu bogatu vitaminom E, jer koži vraća elastičnost i čini da bore postanu manje vidljive. Samo 28 grama suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje 76 odsto preporučene doze ovog vitamina.
Jača kosti i mišiće

Pored kalcijuma, kostima su neophodni i magnezijum i bakar. U semenkama suncokreta nalaze se oba minerala. Ako ih volite i često grickate, sigurno vas ne muče grčevi u mišićima.

Ubrzava metabolizam

Suncokret je odličan ukoliko imate sindrom lenjih creva. Osim što će regulisati njihov rad, pospešiće i metabolizam i rad želuca zbog velike količine vlakana.

Mnogi nutricionisti ih preporučuju za zavaravanje gladi pri držanju dijeta jer su bogate kalorijama, pa i kad se pojede desetak semenki, stvara se osećaj sitosti.

Šta sami možete učiniti kada dobijete grip?

Previous articleŠta sami možete učiniti kada dobijete grip?
Next articleNa prodaju 51 hektar po početnoj ceni od 211 miliona dinara