Koliko je zapravo uspešna imunoterapije u lečenju raka pluća?

imunoterapija

Institut za plućne bolesti Vojvodine je među prvim institucijama u Srbiji u kojoj se imunoterapija u lečenju raka pluća uspešno primenjuje. Trenutno se na institutu nalazi lekova dovoljno za dvadeset pacijenata. Tih dvadeset lekova donacija je farmaceutske industrije.

Nekoliko bolesnika u Institutu već prima imuno-terapiju. Ono što razlikuje imuno-terapiju od drugih vidova lečenja jeste to da, ukoliko je uspešna – traje doživotno, kaže doktor Zarić.
„Razlika između imuno–terapije i dosadašnjih vrsta lečenja jeste u mehanizmu dejstva. U dosadašnjim načinima dejstva primenom hemio–terapije, primenom ciljane terapije, mi smo „napadali“ tumorske ćelije odgovarajućim medikamentima. Kod imuno–terapije mehanizam je nešto drugačiji. U imuno–terapiji dajemo lekove koji omogućavaju našem sopstvenom imuno-sistemu da se sam izbori sa malignim ćelijama“, objašnjava internista–onkolog Instituta za plućne bolesti Vojvodine Bojan Zarić.

Pacijenti koji imaju auto–imune bolesti, poput dijabetesa tipa jedan, najčešće bolesti štitaste žlezde ili neke auto–imune bolesti kože, ne mogu biti lečeni na taj način. Imuno–terapija kod raka pluća primenjuje se u slučajevima kada tumor nosi na svojim ćelijama određene markere i to u određenom procentu–više od 50 odsto tog markera mora biti pozitivno da bi tumor reagovao na terapiju.

„To moraju biti bolesnici kod kojih je tumor tek otkriven. Imuno–terapija nije toliko efikasna ako se radi o tumorima koji su ranije lečeni na bilo koji način. Ona je rezervisana za bolesnike kod kojih je tumor u metastatskom stadijumu, kod kojih postoje metastaze u drugim organima“, kaže Zarić.

Karcinom pluća jedan je od vodećih u Srbiji i po učestalosti i po smrtnosti. Svake godine lekari Instituta za plućne bolesti Vojvodine otkriju 1.500 novih slučajeva. Prema istraživanjima, imuno terapija omogućava produženje života pacijenata obolelih od te bolesti.

Izvor: RTV