Koliko godina ima i gde živi najstarija osoba na svetu?

najstarija osoba na svetu
Foto: apnews.com
Svedok dva svetska rata, revolucije i preobražaja sela Sakabe iz mesta od 3.000 stanovnika do grada od skoro 200.000  jeste Hulija Flores iz Bolivije.

Nezvanično, ovo je najstarija osoba na svetu.

Hulija nije čula za Ginisovu knjigu rekorda i ne mari što njen rekord nije potvrđen.

U njenoj ličnoj karti stoji da je rođena 26. oktobra 1900. godine, u rudarskom kampu u bolivijskim planinama. Danas, ona uživa u društvu svojiha pasa, mačaka i petla.

Bistrog uma i puna života, voli da pojede parče dobre torte i da peva svakom ko poseti njen skromni dom koji deli sa 65-godišnjom unukom svoje sestre.

Hulija je odrasla čuvajući ovce i lame u bolivijskim planinama dok se, kao tinejdžerka, nije preselila u dolinu, gde je počela da prodaje voće i povrće.

Nije se udavala i nije imala dece a njena dugovečnost je iznenađujuća za Boliviju jer je jedna od južnoameričkih zemalja sa najvišom stopom mortaliteta.

Kancelarija gradonačelnika Sakabe imenovala je Huliju Flores Kolke za živo nasleđe i učestvovala je u obnovi njene kuće.

Osoba koja je prethodno slovila za najstariju u svetu bila je 117-godišnja Japanka Nabi Tadžima, koja je umrla ranije ove godine.

Izvor: Tanjug