Koliko će iznositi minimalna cena rada u 2019. godini?

minimalna cena rada
Foto: pressonline.rs
Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za narednu godinu iznosiće 155,30 dinara (neto) po radnom času. Uz povećanje od 8,6 odsto koje će se primenjivati od 1. januara.

Tu odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2019. godine Vlada Srbije je usvojila na jučerašnjoj sednici.

Članovi Vlade usvojili su Osnovu za zaključivanje Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Za potpisnika sporazuma ovlašćen je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Na sednici je usvojen Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Usvajanjem ovog zakona obezbediće se jedinstvena baza podataka o obveznicima doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Kao i o osiguranicima i osiguranim licima u koju se podaci unose i čuvaju i dnevno elektronski ažuriraju.

Vlada Srbije  usvojila je i Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala za period 2019-2023. godina, sa akcionim planom.

Donošenje ovako značajnog dokumenta, pored usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, ima za cilj da ojača svoje operativne kapacitete i deluje proaktivno-u pogledu sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece na Internetu. Da podigne nivo svesti građana kada je u pitanju visokotehnološki kriminal.

Nacionalna sportska priznanja, prema odluci Vlade Srbije, biće dodeljena Anji Pešić, rođenoj Spasojević i Ivani Đerisilo za osvojene bronzane medallje na Svetskom prvenstvu u odbojci u Japanu 2006. godine. Zatim Vladi Petkoviću za osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u odbojci koje je održano 2007. godine u Ruskoj Federaciji, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

Vlada je usvojila i više zaključaka: zaključak o usvajanju Okvirnog sporazuma između Republike Srbije i privrednog društva Shandong Linglong Tire Co. Ltd sa sedištem u provinciji Shandong u NR Kini, zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Shandong provincial transportation group, Ltd, zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Shijiazhuang Zhiyi Zinc Industry Co. Ltd sa sedištem u provinciji Hebej u NR Kini.

Izvor: Tanjug