Količina plastičnih kesa smanjena za 3.000 tona!

SHARE
Ilustracija/Pixabay
Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4.304 tone plastičnih kesa što je za 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.
vojvodinainfo

Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini sa aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3.912,9 tona kesa, navedeno je u izveštaju Agencije koji je sačinjen na osnovu podataka koje su uneli korisnici informacionog sistema.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan objasnio je da, iako su podaci ponekad različiti, rezultati su ohrabrujući jer svi podaci svedoče o tome da na prostoru Srbiji imamo draštično manju upotrebu plastičnih kesa.

Na kraju bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plastičnih kesa u trgovinske lance i radnje – ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima. Taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca, a on govori da je nekih 70 odsto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa„, rekao je Trivan.

Ocenio je da je cilj postignut i da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama. On je građanima zahvalio što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

Država i ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa, međutim, želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo sa trgovinama i građanima i evo – odlično se razumemo„, rekao je Trivan.

Autor: Tanjug

 

vojvodinainfo